Hatalmas történelmi jelentőségű bronzkori leleteket ásott ki kapálás közben egy középiskolás fiú a magyar-román határ mellett, Csomaközön. A maradványok megközelítőleg háromezer évesek és rendkívül sokat érnek.

A sikeres megtaláló, Angyal Gellért, a helyi középiskola diákja, éppen a családi veteményesben kapált krumplit, amikor szerszáma beleakadt az egyik bronz tárgyba - olvasható az MTI-n.
A srác először azt sem tudta, mit kezdjen a furcsa szerzeménnyel, történelemtanára biztatására azonban jelentette az eseményt, és a kikapált tárgyat elvitte a Szatmár Megyei Múzeumba, ahol a leletet látva rögtön tudták: nagy fogásról van szó.
Fotó:Online
A múzeum régészei egyből megszállták az Angyal család krumpliföldjét, ahol a Gellért által talált darabon kívül még több tucatnyi ékszert, fegyvert, munkaeszközt is találtak. Kiderült, Angyalék méár korábban is találtak értékes darabokat, azokat azonban a parcella szélére dobálták a kiszántott kövekkel együtt.
A régészek szerint a leletek körülbelül az 1200-1000 közötti időből származnak, és vizsgálják, hogy a helybéli öntőműhelyben készültek-e:
– Ha kiderül, hogy igen, az nagy történelmi jelentőséget a leletnek - jelentette ki Liviu Marta, a múzeum igazgatója. Az Angyal család sem távozott a feltárásról üres kézzel: a régészek - az értékes információért cserébe - nem túrták fel a család krumpliföldjét, ezen kívül Gellért részt vehet egy régészeti táboron.