A zöld háztető elkészítése nem egy bonyolult dolog, csak tudni kell gondozni. A lapos háztetőt befedhetjük részben vagy teljesen növényekkel, csak a megfelelő vízzáró réteget kell lerakni alája. Egy kis ötleteléssel a balkonládából átkerülhetnek a paradicsom palánták a tetőre és nem csak pár darab.

Sok helyen újdonságnak számít a zöld háztető, Norvégiában azonban már hagyománya van. Bár itthon is kezdjük átvenni a szokást, nem biztos hogy túl hamar látunk majd olyan hétvégi házakat az országban, ahol fű, virág és kisebb fenyők, fácskák nőnek a tetőn. Pedig a zöldített háztető több szempontból is értékes. Egyfelől stabilitást ad a háznak, jól szigetel, tartós és egy amerikai tanulmány szerint jelentősen csökkenti a téli fűtésre és a nyári fordított energiaköltséget, illetve még akkor is kapóra jönnek, ha egy vihar miatt hirtelen túl sok csapadék zúdul az adott területre.

Egy másik kutatás szerint, melyet a Michigani Állami Egyetem szakemberei mértek, nem csak a szigetelésben és energiacsökkentésben segít ez zöld ötlet, de a levegőtisztítás módszerei közé is besorolható. Az általuk vizsgált 13 zöld növénnyel borított tető ugyanis, két év alatt négyzetméterenként 375 gramm szenet kötött meg.

Természetesen a gyepesített háztetőknek is több fajtája van, de bármelyiket is választjuk, a levegő tisztításában és energia megtakarításban így is, úgy is részt veszünk.

A megfigyelések szerint előbb a sima, fűvel és virágokkal beültetett háztetők terjedtek el, melyeknek lényege, hogy a tetőn - melynek nem kell minden áron vízszintes, lapos tetőnek lennie - egy megfelelő, jó vízzáró réteget helyezzünk el, amire aztán kiterítjük a földet, majd elültetjük a növényeket, vagy pázsit négyzeteket.

A másik lehetőség a háztető kert, ami minden olyan házban valóra váltható, ahol van pár négyzetméternyi vízszintes felület a tetőn vagy teraszon. Itt nem szükséges az egész felületet beborítani növénnyel - persze a mai kertépítészetnek semmi sem szab határt - elég ha nagyobb elkerített és földdel feltöltött ládákba ültetjük el haszonnövényeinket, virágainkat. Az esővíz itt is ugyan olyan jól hasznosul, mint a nagyvárosi zöld tetőkön.

New Yorkban például, ha mind a százmillió négyzetméternyi tetőt beültetnék növényekkel, akkor évente akár 37 milliárd liter víztől is meg lehetne kímélni a metropolis csatornarendszerét.

A zöld háztető tehát nem csak egy gyorsan elmúló hóbort. Előzményei vannak és csak rajtunk múlik, hogy lesz-e jövője. A saját egészségünk és pénztárcánk érdekében nem árt ha megfontoljuk, hogy házunk tetején a cserép vagy a zöld növény mutat jobban.

Forrás: vjm.hu