Jordan Troisi, a Buffaloi Egyetem végzős hallgatója és Shira
Gabriel, a tanulmány társszerzője kutatási programjukban olyan társadalmi
pótlékokat tanulmányoztak, melyek segítségével az emberek úgy érezhetik, hogy
tartoznak valahová. A magány érzésével szemben sokan kötődni kezdenek például a
kedvenc tévéműsoruk szereplőihez, virtuális kapcsolatot építenek ki a
képernyőkről ismert hírességekkel, vagy egyszerűen szeretteik fényképeit
nézegetik. Troisi és Gabriel azt vizsgálta, hogy vajon az ételek is
kiválthatnak-e hasonló hatást az emberekből azáltal, hogy a hozzájuk közel
állókra gondolnak.
Az egyik kísérlet során a kutatók megkérték a résztvevőket,
hogy hat percen keresztül írjanak egy olyan szituációról, amelyben összevesznek
egy barátjukkal, így próbáltak bennük magányt ébreszteni, míg egy másik
csoportnak egy érzelmileg teljesen semleges témáról kellett beszámolót írnia.
Ezt követően mindkét csoportból néhányuknak „vigasztaló hatású” étellel
kapcsolatos élményükről kellet írni, míg mások érzelmileg semleges ételekről
írtak. A teszt végén a kutatók egy kérdőívet töltettek ki a résztvevőkkel,
amivel meg tudták mérni a magányosságuk mértékét.
A közeli baráttal folytatott veszekedés az emberekben
magányos érzetet keltett, de azoknak a résztvevőknek, akik a magánéletükben
kiegyensúlyozott kapcsolatban éltek, sikerült leküzdeniük a magányérzetet
azáltal, hogy vigasztaló ételekről írtak. Megfigyeltük, hogy mikor a résztvevők
a vigasztaló ételekről írtak beszámolót, legtöbb esetben családjuk, vagy
barátaik körében ettek, mondja Jordan Troisi. Egy másik kísérlet közben a
kutatók megállapították, hogy a résztvevők csirkehúsleves evés közben többet
gondoltak emberi kapcsolatokra, ha korábban a levest vigasztaló ételnek
minősítették. Troisi szerint ezek az ételek nagyon jó gyógymódnak bizonyulnak a
magányosság érzése ellen, így igazán nem kell túl sok ahhoz, hogy az ember úgy
érezhesse, tartozik valakihez.
Forrás: news.noinetcafe.hu
0 Megjegyzések