A herpesz az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, s emellett az egyik legfrusztrálóbb. A szájon és a nemi szerveken megjelenő időszakos hólyagokra egyelőre nincs megfelelő kezelés, csupán olyan antivirális gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek lerövidíthetik a fertőzés látható jeleit. A kutatók mostani felfedezése azonban új utakat nyithat az orvoslásban - írja a Fox News.

A kutatók felfedezték az immunrendszer egy altípusát, amelyek elnyomják a HSV-2 (herpesz genitális vírus) által okozott herpesz látható jeleit. A felfedezés olyan vakcina kifejlesztéséhez vezethet, amely klinikailag képes gyógyítani a herpesz tüneteit.

Az újonnan azonosított T-sejt bővebb információt nyújt a kutatók számára annál, mint amit eddig tudtak a genitális herpesz vírusról. Ez a CD8 T-sejt ugyanis számos antivirális anyag táptalaja lehet. Kimutatták, hogy a vírus először ebben a sejtben aktivizálódik, még azelőtt, hogy annak jelei láthatóvá válnának a bőrön. Korábban ugyanis azt gondolták, hogy a gerincvelőn keresztül aktivizálódik újra a herpesz vírus.

Egy lehetséges vakcina, amelynek kifejlesztése hamarosan elindulhat, arra fog összpontosítani, hogy ezeket a sejteket növeljék az immunrendszeren belül. A szakemberek szerint egy ilyen injekciónak nem lesz mellékhatása, viszont megóvhatja a betegeket a vírus újratermelődésétől.


Egyen sok fehérjét, annak megemésztése ugyanis több energiát igényel, mint a szénhidráté vagy a zsíré. Például ha 100 kalória fehérjét fogyaszt el, abból már megemésztése során 35-öt eléget a szervezet, míg hogyha ugyanennyi mennyiséget szénhidrátból eszik meg, abból csak 15-öt éget el - mutat rá a Fox News.
jairól érkező szakemberek a városi kerékpározás legújabb fejleményeit, tapasztalatait vitatják meg. A városlakókat pedig pazar program várja egy héten át, amelyek középpontjában a bicikli áll. Lesz bringás divatbemutató, csengőkoncert, kiállítás, filmnap és ingyen biciklimosás is a Rathausplatzon felállított Bicikli-Arénában. Június 13-án pedig a konferencia résztvevői és a városlakók a Práterbe kerekeznek, hogy egy gigantikus party keretében, császármorzsával és élőzenével ünnepeljenek.



Forrás: orientpress.hu