Az új médiatörvény hatályba lépése óta idén már csaknem kétszer annyi magyar zenét sugároznak a rádiók, mint 2011-et megelőzően - derül ki az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság RádióMonitorának adataiból.


Kiricsi Karola szóvivő emlékeztetett arra, hogy a 2011-ben életbe lépett médiatörvény kötelezően előírja a rádiók számára, hogy a zenei műsoridejük 35 százalékában magyar műveket kell sugározniuk. Hozzátette: a tapasztalat szerint a szolgáltatók ennél többet is hajlandók vállalni. A pályázatok elbírálásánál is előny, ha egy rádió több magyar zene sugárzását vállalja.

Míg a jogszabály hatályba lépése előtt 17,8 százalék volt a hazai rádiók műsoraiban a magyar zene aránya, addig az évközi adatok szerint ez idén megközelíti a 36 százalékot - közölte a szóvivő.

A hazai szabályozás nem egyedülálló Európában - közölte Kiricsi Karola. Franciaországban például 1986 óta létezik ilyen kvóta, ami 40 százalékos arányban teszi kötelezővé francia zeneszámok sugárzását a kereskedelmi rádiók fő műsoridejében. Hasonló kötelezettségeket írnak elő a lengyelek és a szlovénok is 33, illetve 20 százalékban.

forrás: hirado.hu