Itt van végre a várva-várt tavasz! Szépen süt a nap, virágok, fák zsenge illata lengi be a friss tavaszi levegőt. Ilyenkor legtöbben úgy érzik, szinte újjászületnek az éledő természettel. Mások viszont kora tavasszal vannak a legrosszabbul: hetekig-hónapokig tüsszögnek, köhögnek, kapar a torkuk, éjjel pedig az orrdugulás miatt nem tudnak pihenni, s ettől másnap még levertebbek. Mivel minden évben gyarapszik az érintettek száma, foglaljuk össze számukra a jó hírt: az allergia nem csak gyógyszerekkel kezelhető!


Világszerte több millió ember szenved valamilyen allergiától. Egyensúlyából kibillent immunrendszerünk veszélyesnek tekinti az egyébként ártalmatlan anyagok behatolását a szervezetbe. A védekezés során láncreakció indul el: értágító hatású hisztamin szabadul fel, ami a szövetek ödémásodását, vérbőségét, viszketését okozza. Szélsőséges esetben akár életveszélyes állapotot, anafilaxiás sokkot, keringési összeomlást vagy gégeödémát is eredményezhet.

Szénanátha, virágpor-allergia

A legtöbb embert tavasszal és nyáron kínozza a szénanátha, amit füvek, fák, virágok vagy másféle növények virágpora (pollenje) vált ki. Kezelését korán el kell kezdeni, különben fennáll további problémák kialakulásának a veszélye, amikor az érintett egyre többféle pollenre és élelmiszerre (pl. zöldalma, dió, zeller, fűszerek) válhat érzékennyé, illetve allergiás asztma is felléphet nála.

Jó tudni, hogy a tartósan fennálló, náthaszerű állapotért általában a házi poratka, az állatszőr, a penészgomba, ritkábban egyes élelmiszerek vagy kemikáliák tehetők felelőssé.

Az orvostudomány kromoglicinsavakkal képes megelőzni a tünetek jelentkezését. Azonban ezek, ahogyan a szteroidtartalmú szerek is, elnyomják az allergiás reakciót anélkül, hogy valójában gyógyítóan avatkoznának be a szervezet működésébe. Az antihisztaminokkal és a szem-, illetve orrcseppekkel a már kialakult tüneteket lehet enyhíteni.

Keresztallergiák

Fontos tudni, hogy az egyes virágpor-allergiák során keresztallergiás reakciók is kialakulhatnak bizonyos élelmiszerekre és italokra. A keresztallergia a pollenben és bizonyos gyümölcs- és zöldségfélékben egyaránt megtalálható, rokon kémiai szerkezetet mutató molekulák, az úgynevezett keresztallergének nagyfokú hasonlóságán alapul. Emiatt az adott élelmiszer elfogyasztásakor az allergiát okozó pollennel rokonságot mutató kémiai anyag is képes helyben, a szájüreg nyálkahártyáján allergiás reakciót kiváltani. Ilyenkor helyileg hisztamin és más biológiailag aktív molekulák szabadulnak fel, aminek következménye lehet pl. ajak- és nyelvödéma, bizsergő érzés vagy a lágyszájpad viszketése.

A leggyakoribb keresztallergiák:

– Parlagfű: őszibarack, nektarin, dinnyefélék (görögdinnye, sárgadinnye), banán, tök, uborka, cukkini, paradicsom, kamilla, napraforgómag

– Fekete üröm: sárgarépa, petrezselyem, zeller, alma, kivi, földimogyoró, egyes fűszerek (pl. kömény, édeskömény, ánizs, koriander)

– Nyírfa: alma, körte, kivi, csonthéjasok (mogyoró, dió, mandula, szilva, cseresznye, meggy, őszibarack, sárgabarack), avokádó, burgonya, paradicsom, sárgarépa, zeller, spenót

– Éger: alma, körte, cseresznye, őszibarack, mandula, mogyoró, zeller

– Füvek: paradicsom, burgonya, rozs, búza, bab, borsó, lencse, szója, földimogyoró, szentjánoskenyér, élesztő, avokádó, édeskömény

– Házi poratka: rákféleségek

A pollenallergiások nagy többsége panasz nélkül fogyaszthatja a fenti gyümölcsöket, zöldségeket. A legtöbb keresztallergia esetén csak egy, vagy csak néhány gyümölcsféleség fogyasztása okozhat múló panaszt. A panaszt kiváltó élelmiszert célszerű kihagyni az étrendből. Gyanú esetén érdemes lehet táplálék-túlérzékenységi tesztet elvégeztetni. Ennek nyomán könnyebb eldönteni, hogy mit érdemes kerülni – főleg az allergiaszezon idején –, és mit szabad csak kis adagban, ritkábban beiktatni az étrendbe, illetve miket nem javasolt egymással kombináltan fogyasztani.

Hogyan előzhetjük meg?

A legjobb megelőzés és egyben terápia az érzékenységet kiváltó anyagok kerülése. Ez azonban nem mindig lehetséges. Ami ilyenkor is segíthet:

– A táplálkozás legyen sokoldalú, természetes: sok hal, friss zöldség, gyümölcs kerüljön az asztalra. Kerüljük a finomított cukor, a tej és a sajtok fogyasztását.

– Hasznos lehet az aloélékúra: 3 héten át napi 3 alkalommal igyuk meg 50 ml aloédzsúsz és 50 ml más lé keverékét.

– Jótékony hatású kúrát végezhetünk feketekömény-olajjal: ebből több hónapon keresztül napi 2-3 kapszulát kell szedni.

– Az allergiaszezon előtt érdemes tisztító, regeneráló lékúrákat tartani, hogy javítsuk szervezetünk ellenálló képességét.

– Több vizsgálat igazolta a szauna rendkívül jótékony hatását az allergia tüneteinek enyhítésében.

Mit tehetünk még?

Virágpor: az allergiaszezon előtt érdemes 1-2 hónapig virágport szedni. Ezt minden reggel éhgyomorra fogyasszuk úgy, hogy 1 csapott kávéskanálnyit kevés mézzel vagy teában elkeverünk. Így felkészíthetjük, érzéketlenné tehetjük (deszenzibilizálhatjuk) szervezetünket a tavaszi virágporokra.
Létezik ma már olyan kapszula is, amely a leggyakoribb fű-, fa- és virágpolleneket tartalmazza. A fentihez hasonlóan ezzel is felkészülhetünk az allergiás időszakra.

Vitaminok: szedjünk nagyobb adagban C-, A-, B- és E-vitamint, mert ezek nemcsak védik a nyálkahártyákat, hanem természetes „antiallergénként” hatnak. Nagyon jó, ha természetes forrásból, pl. biozöldségek és -gyümölcsök frissen préselt levéből próbáljuk napi szükségletünket fedezni, mert így komplexebben jutnak be az egyes vitaminok és ásványi anyagok a szervezetünkbe. Persze érdemes megjegyezni, hogy kora tavasszal általában minden zöldség és gyümölcs vitamintartalma alacsonyabb; különösen igaz ez a melegházi, vagy a féléretten leszüretelt, import termékekre. Ezért a komplex vitaminkészítmények időszakos használata az immunrendszer gyengesége esetén szinte nélkülözhetetlen.

Ásványi anyagok és nyomelemek: ezek közül a cink, a szelén, a kalcium és a magnézium immunerősítő és allergiaellenes hatását kell feltétlen kiemelnünk. Ezek főleg az olajos magvakban, a tejtermékekben, a zöldfélékben és a hüvelyesekben fordulnak elő nagyobb mennyiségben. Együnk tehát ezekből rendszeresen minden nap!

Olajok: a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó ligetszépe- és az édesköménymag-olaj, a halolaj és más, hidegen sajtolt növényi olajok elősegítik a prosztaglandin E1-termelését, ami jelentős fokban képes csökkenteni az allergiás reakciókat. A belőlük készült készítményeket és a tiszta olajokat keverhetjük salátákhoz, levesekhez és főzelékekhez, ami szintén hatásos kiegészítője lehet a kezelésnek.

Böjtkúrák: ha tehermentesíteni és erősíteni szeretnénk az immunrendszerünket és a szervezet anyagcseréjét, végezzünk az allergiaszezon előtt 1-2 hónappal egy alapos „nagytakarítást”, vagyis egy hosszabb léböjtkúrát. Orvosi felügyelet nélkül azonban legfeljebb 3 napot javaslunk! Ha valaki böjtölt már szakember irányításával, és biztosan nincs más betegsége, az egyedül 7-10 napos kúrát is végezhet. Természetesen a rendszeres, heti egy-két lé- vagy gyümölcsnap is nagyon sokat segíthet. Ha pedig valaki nem böjtölhet, az tartson 10-14 napig zöldség- és gyümölcsdiétát. Ezt kibővítheti tejsavó (1-1,5 liter/nap) fogyasztásával is.

Gyógyvizek: a bélrendszer nagytakarításához elsősorban a rostdús táplálkozást ajánljuk. Kitűnő salaktalanítók a hazai gyógyvizek is (pl. Salvus), melyek nemcsak a bélműködést segítik, hanem a máj működését és az epekiválasztást is támogatják. Az allergiák jó részénél pedig ezek eleve csökkent működése figyelhető meg, amit a folyamatos stressz és a rendszeres kávézás okoz. Gyógyvizekből napi 2-3-szor ajánlunk 1-2 decilitert teával vagy gyümölcslével hígítva elfogyasztani, 4-6 héten keresztül. A gyógyvizek segítenek a szervezet pH-ját is rendezni, hiszen többségük lúgosít, rendezve ezzel a savi irányban eltolódott szöveti vegyhatást. Ezen kívül segítik a pangó nyák kiürülését is, asztmásoknál oldják a hörgőgörcsöt és megkönnyítik a köpetürítést.

Kolon-hidroterápia: talán legintenzívebb béltisztító eljárás a kolon-hidroterápia (ún. magas bélmosás), amely nemcsak a feleslegesen felhalmozott bélsarat, hanem a bélben található egyéb toxinokat és a normál bélflórát felborító mikrobákat is kitakarítja a szervezetből. Méregtelenítő kúrák kiegészítésére 5-10 alkalommal, emésztési zavarok kezelésére ennél többször ajánljuk. Allergiások esetén különösen akkor javasolt, ha a betegnek emésztési panaszai is vannak, vagy a bélbaktérium-flórája valamilyen okból (pl. antibiotikum, hormon vagy citosztatikum szedése, candidiázis) károsult.

Sajátvér-terápia: a sajátvér-terápia is nagyon sok beteg allergiás tüneteit képes jelentős fokban enyhíteni. A vénából levett vért az izomba adjuk vissza, amelynek hatására az immunrendszer aktiválódik, áthangolódik, és felborult egyensúlya ismét helyreáll. A kezelést kiegészíthetjük immunerősítő hatóanyagok vagy homeopátiás készítményekkel, ezek vérhez történő keverésével, vagy a vér ózonnal történő dúsításával is.

Homeopátia: mindenképp hatásos módszer az allergiások kezelésében. Ugyan léteznek bevált indikációk is, melyek sokat könnyíthetnek a tüneteken, mégis azt javasoljuk, hogy mielőtt bármit beszedne, kérje ki szakember véleményét, tudja meg, hogy mit és mennyi ideig érdemes használnia.

Az allergiát természetes úton csökkentő módszerek

A természetes gyógymódok közül legtöbbet a következők segíthetnek:

– Böjtkúra, salaktalanító kúra

– Kolon-hidroterápia

– Klímaterápia

– Akupunktúra

– Homeopátia

– Sajátvér-terápia

– Fényterápia

– Biorezonancia

– Kineziológia

Forrás: szimpatika.hu