Világszerte több millió ember szenved valamilyen
allergiától. Egyensúlyából kibillent immunrendszerünk veszélyesnek tekinti az
egyébként ártalmatlan anyagok behatolását a szervezetbe. A védekezés során
láncreakció indul el: értágító hatású hisztamin szabadul fel, ami a szövetek
ödémásodását, vérbőségét, viszketését okozza. Szélsőséges esetben akár
életveszélyes állapotot, anafilaxiás sokkot, keringési összeomlást vagy
gégeödémát is eredményezhet.
Szénanátha, virágpor-allergia
A legtöbb embert tavasszal és nyáron kínozza a szénanátha,
amit füvek, fák, virágok vagy másféle növények virágpora (pollenje) vált ki.
Kezelését korán el kell kezdeni, különben fennáll további problémák
kialakulásának a veszélye, amikor az érintett egyre többféle pollenre és
élelmiszerre (pl. zöldalma, dió, zeller, fűszerek) válhat érzékennyé, illetve
allergiás asztma is felléphet nála.
Jó tudni, hogy a tartósan fennálló, náthaszerű állapotért
általában a házi poratka, az állatszőr, a penészgomba, ritkábban egyes élelmiszerek
vagy kemikáliák tehetők felelőssé.
Az orvostudomány kromoglicinsavakkal képes megelőzni a
tünetek jelentkezését. Azonban ezek, ahogyan a szteroidtartalmú szerek is,
elnyomják az allergiás reakciót anélkül, hogy valójában gyógyítóan avatkoznának
be a szervezet működésébe. Az antihisztaminokkal és a szem-, illetve
orrcseppekkel a már kialakult tüneteket lehet enyhíteni.
Keresztallergiák
Fontos tudni, hogy az egyes virágpor-allergiák során
keresztallergiás reakciók is kialakulhatnak bizonyos élelmiszerekre és
italokra. A keresztallergia a pollenben és bizonyos gyümölcs- és
zöldségfélékben egyaránt megtalálható, rokon kémiai szerkezetet mutató
molekulák, az úgynevezett keresztallergének nagyfokú hasonlóságán alapul.
Emiatt az adott élelmiszer elfogyasztásakor az allergiát okozó pollennel
rokonságot mutató kémiai anyag is képes helyben, a szájüreg nyálkahártyáján
allergiás reakciót kiváltani. Ilyenkor helyileg hisztamin és más biológiailag
aktív molekulák szabadulnak fel, aminek következménye lehet pl. ajak- és
nyelvödéma, bizsergő érzés vagy a lágyszájpad viszketése.
A leggyakoribb keresztallergiák:
– Parlagfű: őszibarack, nektarin, dinnyefélék (görögdinnye,
sárgadinnye), banán, tök, uborka, cukkini, paradicsom, kamilla, napraforgómag
– Fekete üröm: sárgarépa, petrezselyem, zeller, alma, kivi,
földimogyoró, egyes fűszerek (pl. kömény, édeskömény, ánizs, koriander)
– Nyírfa: alma, körte, kivi, csonthéjasok (mogyoró, dió,
mandula, szilva, cseresznye, meggy, őszibarack, sárgabarack), avokádó,
burgonya, paradicsom, sárgarépa, zeller, spenót
– Éger: alma, körte, cseresznye, őszibarack, mandula,
mogyoró, zeller
– Füvek: paradicsom, burgonya, rozs, búza, bab, borsó,
lencse, szója, földimogyoró, szentjánoskenyér, élesztő, avokádó, édeskömény
– Házi poratka: rákféleségek
A pollenallergiások nagy többsége panasz nélkül
fogyaszthatja a fenti gyümölcsöket, zöldségeket. A legtöbb keresztallergia
esetén csak egy, vagy csak néhány gyümölcsféleség fogyasztása okozhat múló
panaszt. A panaszt kiváltó élelmiszert célszerű kihagyni az étrendből. Gyanú
esetén érdemes lehet táplálék-túlérzékenységi tesztet elvégeztetni. Ennek
nyomán könnyebb eldönteni, hogy mit érdemes kerülni – főleg az allergiaszezon
idején –, és mit szabad csak kis adagban, ritkábban beiktatni az étrendbe,
illetve miket nem javasolt egymással kombináltan fogyasztani.
Hogyan előzhetjük meg?
A legjobb megelőzés és egyben terápia az érzékenységet
kiváltó anyagok kerülése. Ez azonban nem mindig lehetséges. Ami ilyenkor is
segíthet:
– A táplálkozás legyen sokoldalú, természetes: sok hal,
friss zöldség, gyümölcs kerüljön az asztalra. Kerüljük a finomított cukor, a
tej és a sajtok fogyasztását.
– Hasznos lehet az aloélékúra: 3 héten át napi 3 alkalommal
igyuk meg 50 ml aloédzsúsz és 50 ml más lé keverékét.
– Jótékony hatású kúrát végezhetünk feketekömény-olajjal:
ebből több hónapon keresztül napi 2-3 kapszulát kell szedni.
– Az allergiaszezon előtt érdemes tisztító, regeneráló
lékúrákat tartani, hogy javítsuk szervezetünk ellenálló képességét.
– Több vizsgálat igazolta a szauna rendkívül jótékony
hatását az allergia tüneteinek enyhítésében.
Mit tehetünk még?
Virágpor: az allergiaszezon előtt érdemes 1-2 hónapig
virágport szedni. Ezt minden reggel éhgyomorra fogyasszuk úgy, hogy 1 csapott
kávéskanálnyit kevés mézzel vagy teában elkeverünk. Így felkészíthetjük,
érzéketlenné tehetjük (deszenzibilizálhatjuk) szervezetünket a tavaszi
virágporokra.
Létezik ma már olyan kapszula is, amely a leggyakoribb fű-,
fa- és virágpolleneket tartalmazza. A fentihez hasonlóan ezzel is
felkészülhetünk az allergiás időszakra.
Vitaminok: szedjünk nagyobb adagban C-, A-, B- és E-vitamint,
mert ezek nemcsak védik a nyálkahártyákat, hanem természetes „antiallergénként”
hatnak. Nagyon jó, ha természetes forrásból, pl. biozöldségek és -gyümölcsök
frissen préselt levéből próbáljuk napi szükségletünket fedezni, mert így
komplexebben jutnak be az egyes vitaminok és ásványi anyagok a szervezetünkbe.
Persze érdemes megjegyezni, hogy kora tavasszal általában minden zöldség és
gyümölcs vitamintartalma alacsonyabb; különösen igaz ez a melegházi, vagy a
féléretten leszüretelt, import termékekre. Ezért a komplex vitaminkészítmények
időszakos használata az immunrendszer gyengesége esetén szinte
nélkülözhetetlen.
Ásványi anyagok és nyomelemek: ezek közül a cink, a szelén,
a kalcium és a magnézium immunerősítő és allergiaellenes hatását kell feltétlen
kiemelnünk. Ezek főleg az olajos magvakban, a tejtermékekben, a zöldfélékben és
a hüvelyesekben fordulnak elő nagyobb mennyiségben. Együnk tehát ezekből
rendszeresen minden nap!
Olajok: a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó
ligetszépe- és az édesköménymag-olaj, a halolaj és más, hidegen sajtolt növényi
olajok elősegítik a prosztaglandin E1-termelését, ami jelentős fokban képes
csökkenteni az allergiás reakciókat. A belőlük készült készítményeket és a
tiszta olajokat keverhetjük salátákhoz, levesekhez és főzelékekhez, ami szintén
hatásos kiegészítője lehet a kezelésnek.
Böjtkúrák: ha tehermentesíteni és erősíteni szeretnénk az
immunrendszerünket és a szervezet anyagcseréjét, végezzünk az allergiaszezon
előtt 1-2 hónappal egy alapos „nagytakarítást”, vagyis egy hosszabb
léböjtkúrát. Orvosi felügyelet nélkül azonban legfeljebb 3 napot javaslunk! Ha
valaki böjtölt már szakember irányításával, és biztosan nincs más betegsége, az
egyedül 7-10 napos kúrát is végezhet. Természetesen a rendszeres, heti egy-két
lé- vagy gyümölcsnap is nagyon sokat segíthet. Ha pedig valaki nem böjtölhet,
az tartson 10-14 napig zöldség- és gyümölcsdiétát. Ezt kibővítheti tejsavó
(1-1,5 liter/nap) fogyasztásával is.
Gyógyvizek: a bélrendszer nagytakarításához elsősorban a rostdús
táplálkozást ajánljuk. Kitűnő salaktalanítók a hazai gyógyvizek is (pl.
Salvus), melyek nemcsak a bélműködést segítik, hanem a máj működését és az
epekiválasztást is támogatják. Az allergiák jó részénél pedig ezek eleve
csökkent működése figyelhető meg, amit a folyamatos stressz és a rendszeres
kávézás okoz. Gyógyvizekből napi 2-3-szor ajánlunk 1-2 decilitert teával vagy
gyümölcslével hígítva elfogyasztani, 4-6 héten keresztül. A gyógyvizek
segítenek a szervezet pH-ját is rendezni, hiszen többségük lúgosít, rendezve
ezzel a savi irányban eltolódott szöveti vegyhatást. Ezen kívül segítik a pangó
nyák kiürülését is, asztmásoknál oldják a hörgőgörcsöt és megkönnyítik a
köpetürítést.
Kolon-hidroterápia: talán legintenzívebb béltisztító eljárás
a kolon-hidroterápia (ún. magas bélmosás), amely nemcsak a feleslegesen
felhalmozott bélsarat, hanem a bélben található egyéb toxinokat és a normál
bélflórát felborító mikrobákat is kitakarítja a szervezetből. Méregtelenítő
kúrák kiegészítésére 5-10 alkalommal, emésztési zavarok kezelésére ennél
többször ajánljuk. Allergiások esetén különösen akkor javasolt, ha a betegnek
emésztési panaszai is vannak, vagy a bélbaktérium-flórája valamilyen okból (pl.
antibiotikum, hormon vagy citosztatikum szedése, candidiázis) károsult.
Sajátvér-terápia: a sajátvér-terápia is nagyon sok beteg
allergiás tüneteit képes jelentős fokban enyhíteni. A vénából levett vért az
izomba adjuk vissza, amelynek hatására az immunrendszer aktiválódik,
áthangolódik, és felborult egyensúlya ismét helyreáll. A kezelést
kiegészíthetjük immunerősítő hatóanyagok vagy homeopátiás készítményekkel, ezek
vérhez történő keverésével, vagy a vér ózonnal történő dúsításával is.
Homeopátia: mindenképp hatásos módszer az allergiások
kezelésében. Ugyan léteznek bevált indikációk is, melyek sokat könnyíthetnek a
tüneteken, mégis azt javasoljuk, hogy mielőtt bármit beszedne, kérje ki
szakember véleményét, tudja meg, hogy mit és mennyi ideig érdemes használnia.
Az allergiát természetes úton csökkentő módszerek
A természetes gyógymódok közül legtöbbet a következők
segíthetnek:
– Böjtkúra, salaktalanító kúra
– Kolon-hidroterápia
– Klímaterápia
– Akupunktúra
– Homeopátia
– Sajátvér-terápia
– Fényterápia
– Biorezonancia
– Kineziológia
Forrás: szimpatika.hu
0 Megjegyzések