Elképesztő mi mindent dugnak az emberek a fülükbe. Egy brit orvos kavicsokat, hallókészülék alkatrészeket, telefonok gombjait, fokhagymát is távolított már el felnőtt emberek füléből. A legfőbb problémát azonban meglepő módon mi magunk termeljük: ez a fülzsír.

Fülekre specializálta magát egy brit klinika. Azon belül is a furcsa, káros, veszélyes és megbetegedést okozó tárgyak és anyagok eltávolítására az emberi fülekből. Az eddig katalogizált tárgyak között számos furcsa dolog akad. Azt még nem csodáljuk, hogy ha egy gyermek a biztonság kedvéért a kihullott tejfogát a fülébe rejti, azon viszont már igen, hogy felnőtt emberek mi mindent dugdosnak a fülükbe.

A klinika egyik alapítója, Simon Gane arról számolt be a Daily Mail című lapnak, hogy sok felnőtt él abban a tévhitben, hogy a fokhagyma antibakteriális hatása a fülekre is érvényes, ezért többször előfordult már, hogy egész fokhagyma gerezdeket kellett eltávolítaniuk a páciensek hallójárataiból. A furcsa tárgyak között számos esetben fordultak elő mobiltelefon alkatrészek, például nyomógombok, de találnak a fülekben - "véletlenül" odakerült - kavicsokat, tollkupakot, hajcsatot, és fültisztító pálcikát.

Ez utóbbiak nem véletlenül kerülnek az emberi fülekbe. A klinikára kerülő évi 5 ezer beteg többsége ugyanis fülzsír problémával küzd. Ez a faggyúból, izzadságból és elhalt bőrdarabkákból álló elegy ugyanis sok embernek okoz problémát. Dr. Gane azt mondja: a legtöbben nem is veszik észre a bajt, amíg a fülzsír a hallójáratokat legfeljebb 95 százalékig dugítja el. Ha a szubsztancia ezt a mennyiséget meghaladja, akkor jön a részleges hallásromlás, viszketés, esetleg fájdalom.

A klinikán évente több mint 100 liternyi fülzsírt távolítanak el, és az ott dolgozó orvosok bátorítják is az embereket az orvosi beavatkozásra. A legtöbben ugyanis tévesen azt hisszük, hogy elég otthon fültisztító pálcikával nekiesni a fülünknek. További gond, hogy sokan ezt fürdés után teszik meg, ami biztos recept, hogy a külső hallójáratokban felgyűlt - és a víztől tapadós - fülzsírt jól beletömjük a fejünkbe. A már említett tárgyak pedig akkor szorulnak néhány ember fülébe, amikor ezekkel próbálják "mélyrehatóbban" orvosolni a gondot. Tollkupakkal, hajcsattal, vagy ami a kezük ügyébe kerül.  

Forrás: kurir.hu