A Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársai egy eddig nem ismert
mechanizmust tártak fel, melynek segítségével az emberi szervezet képes
felvenni a harcot a vírusfertőzésekkel szemben.
A Cell Host & Microbe oldalain közzétett tanulmány egy
olyan fehérjét mutat be, mely egy sejtszintű láncreakciót elindítva növeli a
sejtmembrán koleszterinszintjét, így a vírusok nem képesek kiszabadulni a
sejtből, és nem tudnak tovaterjedni. A szóban forgó fehérje az IFITM3, melyet
az immunrendszer interferon nevű jelvivői stimulálnak - a 300 más molekula
mellett. Jae U. Jung és munkatársai kimutatták, hogy az IFITM3, hogy a ez a
fehérje felfüggeszti két másik fehérje kölcsönhatását, így nő meg a membrán koleszterintartalma,
azonban a beavatkozás teljes mértékben érintetlenül hagyja a vér
koleszterinszintjét.
A kutatók régóta ismerik az interferonokat, melyeket az
immunrendszer egyes elemei termelnek, és amik a vírusokkal szembeni válasz
alapját képezik. Mindazonáltal eddig nem pontosan sikerült megérteni, hogyan
képes gátolni a vírusok szaporodását és terjedését. Persze, a vírusok is résen
vannak, hiszen olyan szignálokat képesek elindítani, melyek megakadályozzák az
immunrendszer aktiválódását. A membrán koleszterintartalmának fokozódása növeli
annak keménységét, így a vírusrészecskék nem képesek kiválni a fertőzött
sejtből. A kutatók igen meglepődtek az eredményeken. A munkacsoport további
tervei között olyan gyógyszerek fejlesztése szerepel, melynek segítségével
aktiválni lehetne az IFITM3-at.
be időben. Dekorálhatunk előző este, attól
függően, hogy a helyiség mikortól áll rendelkezésre. Fontos pont a helyszín
berendezése. Van-e ott elegendő ülőalkalmatosság és asztal, vagy vinnünk kell
még valamit? Szabadtéri ünnepségnél ezen kívül fontos biztosítani, hogy legyen
elérhető mosdó.
Étel-ital
Ha partit tervezünk, ne feledjük el, hogy az ételek-italok
választéka feltétlenül passzoljon az ünnepség jellegéhez. Ha mindent saját
kézbe veszünk, és otthon készítjük elő a rágcsálnivalókat és salátákat, vagy
grillezni szeretnénk, a legpontosabban kell kalkulálni a szükséges mennyiséget.
Ha mindezt egy ételszállítóra bízzuk, időben vegyük fel a kapcsolatot a
megfelelő céggel, és mindent pontosan beszéljünk le. Gondoljunk arra is, hogy
az ételeknek és italoknak helyre is szükségük van, például büféasztalok
formájában. A vendégek különleges szükségleteit is vegyük figyelembe az étrend
megtervezésénél, pl. az allergiások vagy vegetáriánusok igényeit.
Forrás: .betegszoba.hu
0 Megjegyzések