A Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársai egy eddig nem ismert mechanizmust tártak fel, melynek segítségével az emberi szervezet képes felvenni a harcot a vírusfertőzésekkel szemben.

A Cell Host & Microbe oldalain közzétett tanulmány egy olyan fehérjét mutat be, mely egy sejtszintű láncreakciót elindítva növeli a sejtmembrán koleszterinszintjét, így a vírusok nem képesek kiszabadulni a sejtből, és nem tudnak tovaterjedni. A szóban forgó fehérje az IFITM3, melyet az immunrendszer interferon nevű jelvivői stimulálnak - a 300 más molekula mellett. Jae U. Jung és munkatársai kimutatták, hogy az IFITM3, hogy a ez a fehérje felfüggeszti két másik fehérje kölcsönhatását, így nő meg a membrán koleszterintartalma, azonban a beavatkozás teljes mértékben érintetlenül hagyja a vér koleszterinszintjét.

A kutatók régóta ismerik az interferonokat, melyeket az immunrendszer egyes elemei termelnek, és amik a vírusokkal szembeni válasz alapját képezik. Mindazonáltal eddig nem pontosan sikerült megérteni, hogyan képes gátolni a vírusok szaporodását és terjedését. Persze, a vírusok is résen vannak, hiszen olyan szignálokat képesek elindítani, melyek megakadályozzák az immunrendszer aktiválódását. A membrán koleszterintartalmának fokozódása növeli annak keménységét, így a vírusrészecskék nem képesek kiválni a fertőzött sejtből. A kutatók igen meglepődtek az eredményeken. A munkacsoport további tervei között olyan gyógyszerek fejlesztése szerepel, melynek segítségével aktiválni lehetne az IFITM3-at.

be időben. Dekorálhatunk előző este, attól függően, hogy a helyiség mikortól áll rendelkezésre. Fontos pont a helyszín berendezése. Van-e ott elegendő ülőalkalmatosság és asztal, vagy vinnünk kell még valamit? Szabadtéri ünnepségnél ezen kívül fontos biztosítani, hogy legyen elérhető mosdó.


Étel-ital
Ha partit tervezünk, ne feledjük el, hogy az ételek-italok választéka feltétlenül passzoljon az ünnepség jellegéhez. Ha mindent saját kézbe veszünk, és otthon készítjük elő a rágcsálnivalókat és salátákat, vagy grillezni szeretnénk, a legpontosabban kell kalkulálni a szükséges mennyiséget. Ha mindezt egy ételszállítóra bízzuk, időben vegyük fel a kapcsolatot a megfelelő céggel, és mindent pontosan beszéljünk le. Gondoljunk arra is, hogy az ételeknek és italoknak helyre is szükségük van, például büféasztalok formájában. A vendégek különleges szükségleteit is vegyük figyelembe az étrend megtervezésénél, pl. az allergiások vagy vegetáriánusok igényeit.

Forrás: .betegszoba.hu