Az első és legfontosabb, hogy minél gyakrabban tegyük mellre
a kisbabát. A kezdeti időszakban érdemes éjjelente is egyszer-kétszer
szoptatni. Jó tudni: a babának nem árt, ha néhány napig nem lakik jól teljesen.
Amikor éhes, gyakrabban eszik, erősebben szív, és ez már 1-2 napon belül
serkenti a tejtermelést az ő igényének megfelelően.
Szükség van-e kézi vagy gépi fejésre?
Még a nőgyógyászok, védőnők és csecsemőorvosok véleménye sem
azonos sajnos ebben a kérdésben. Sokan (ők vannak többségben) azt hangoztatják,
hogy az édesanyának annyi teje termelődik, amennyire a babájának szüksége van.
Ha ez így lenne, akkor soha nem fordulhatna elő az a probléma, hogy valakinek
két, három vagy négy hónap után elapad a teje.
Prolaktinhiány -
Amikor a kismama nem tud szoptatni
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő, anyatej
termelésért felelős hormon. Szerepe az anyatej termelésének beindítása és
fenntartása, így ha kevés termelődik.
komoly gondok adódhatnak.
Igaz, hogy vannak olyan szerencsés alkatú nők, akik
„korlátlan” mennyiségű anyatej termelésére képesek, és saját gyermekük
szoptatása mellett más csecsemők számára is tudnak belőle juttatni. De ők
vannak kevesebben.
Az anyukák többségénél - főleg az első 8-10 héten - szükség
van a mell/ek szoptatást követő lefejésére. Az emlők ily módon történő
kiürítésével a termelt anyatej mennyisége tovább fokozható, és a rendszeres
fejéssel fenntartható a folyamatos tejtermelés még az olyan alkatú nőknél is,
akiknek viszonylag kevés tejük van.
Azért is jó előre fejni, és a lefejt tejet lefagyasztani,
mert így a babának lesz tartaléka a későbbi időkre, amikor esetleg valami miatt
(az anya munkába állása, betegsége) tényleg kevés lesz az anyatej.
Szoptatás: honnan
tudhatja, hogy elég teje van?
Amennyiben Ön szoptat, bizonyára már Önben is felmerült a
kérdés, vajon elegendő-e a tej mennyisége a kicsinek. Tegye fel magának az
alábbi kérdéseket, és tudja meg, mikor kell segítséget kérnie.
Szoptatás: honnan tudhatja, hogy elég teje van?>>
Hogyan fejjünk?
A nem szakszerűen végzett mozdulatokkal többet árthatunk,
mint használunk, hiszen az emlő könnyen begyulladhat. De ha van rá módunk,
érdemes megtanulni a fejésnek ezt a formáját. A hagyományos kézi, és az
elektromos fejőgépek nagyon hasznosak, segítenek teljesen kiüríteni a tejet a
mellből.
Alapszabály: azt az oldalt kell fejni – kézzel vagy géppel -
amiből a baba szopott. A szoptatás után közvetlenül, minimum 10-15 percen
keresztül fejjünk. Az első hetekben naponta legalább 4-5 alkalommal, de ha
lehetőségünk van rá, minden etetés után.
Ha a kisbaba az étkezést követően néhány percig még szívesen
„cumizik” mamája mellén, az sem baj, hiszen így tovább stimulálja a mellbimbót.
Ez egy üzenet az agynak, hogy még tovább növelje a termelt tej mennyiségét.
Az tévhit, hogy a baba így feláztatja a mellbimbót. Attól se
féljünk, hogy elkényeztetjük gyermekünket, ha hagyjuk tovább „cicizni”. Hiszen
az újszülött és a néhány hónapos csecsemő számára nem csupán táplálékforrás az
anyamell, hanem puha, meleg, vigaszt nyújtó ideális környezet, ahol mindennél
jobban érzi magát.
Inkább az okoz problémát, ha az anya túl rövid ideig teszi
mellre az újszülöttet. Ilyenkor könnyen lehet, hogy a mama közelségének hiánya
miatt szenved, azért sír, mert még szívesen maradt volna testközelben, nem
pedig amiatt, mert éhes. Ha ezt az édesanya félreértelmezi, és pótlást ad,
azzal hibát követ el: a baba túlságosan jóllakik, ritkábban, és kevesebbet fog
szopizni, így fokozatosan lecsökken a tej mennyisége, mígnem teljesen el is
apad.
Sokszor az is jó, ha változtatunk a szoptatási
testhelyzeten: a hónaljtartás vagy a „lógatós”, lovagló póz segítségével olyan
helyekről is ki tudja szívni a baba a tejet, amik amúgy nem ürülnének ki
egészen.
Még léteznek, de sajnos kiöregedőben vannak az úgynevezett
„fejőnők” (általában nyugdíjas csecsemősnővérek, védőnők). Ők nagyon alaposan
át tudják masszírozni, fejni az emlő teljes állományát. Így még az olyan
édesanyák is képesek lesznek kizárólag anyatejjel táplálni csecsemőjüket,
akiknél az első napokban-hetekben alig termelődött néhány csepp tej.
A fejőnők azokon is tudnak segíteni, akiknek a melle olyan
típusú, hogy fokozatosan záródnak el benne a tejcsatornák, így néhány hét vagy
hónap elteltével elapadna a tejük. A mellek rendszeres (heti 1-2 alkalom)
átmasszírozásával, speciális fejésével viszont ezek az anyukák is képesek 10-12
hónapig, sőt, tovább is szoptatni.
Ami még segíthet
Pihenés: sok ételről, italról azt tartják, hogy serkenti a
tej kiválasztódását, azonban ne feledjük: ehetünk, ihatunk mi bármit, ha nem
pihenünk eleget. A fejés után a kellő pihenés az, ami kimondottan fokozza az
anyatej mennyiségét. Sőt, ha hajnaltól késő estig lótunk-futunk, könnyen
előfordulhat, hogy estére annyi tejünk sem lesz, hogy a pici lefekvés előtt
megvacsorázzon.
Ha csak tehetjük, nappal is feküdjünk le 1-2 órára a kisbaba
mellé, és olvasgassunk, pihengessünk. Aki egész nap meg sem áll, főz, vasal,
mos, takarít, ne csodálkozzon azon, ha néhány hét múlva nem lesz teje.
Tejserkentő ételek, italok, gyógynövények, gyógyszerek:
léteznek olyan „szoptatós teák”, homeopátiás illetve más típusú kapszulák,
melyek hatása tényleg jó, de csak akkor, ha a fent említetteket is betartjuk. A
fejést és a pihenést semmi nem pótolja, akármivel is próbálkozunk.
Gyógynövények közül az édesköménynek, az ánizsnak és a citromfűnek van pozitív
hatása a tejtermelésre.
Kell, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, de ne vigyük
túlzásba az ivást. Napi három, kánikulában négy liter folyadék elegendő. A túl
sok ivás - bonyolult hormonális folyamatokon keresztül - még gátolja is az
anyatej termelődését.
A dió, kesudió és mandula kedvező hatásait évszázadok óta
ismerik és ki is használják a nők, főleg a szoptatási időszak legelején. Nem
csupán a termelt tej mennyiségét, hanem annak összetételét is kedvezően
befolyásolja. Naponta együnk meg egy-két marék diót, főleg a szoptatás
kezdetekor, az első 3-4 héten.
Fontosak még a levesek, az elfogyasztott folyadékmennyiség
nagy részét ezek tegyék ki! Ajánlott naponta 1-1,5 liter levest elfogyasztani,
amíg tart a szoptatás. Legjobb a gyümölcsleves, a köménymagleves és más rántott
levesek. A tej és a tejes ételek (madártej), valamint a sör fogyasztása is
kedvez a tejtermelésnek. A változatos, vitamindús étkezés szintén kiemelten
fontos, nem csak a terhesség, hanem a szoptatás időszakában is. A fogyókúrát
halasszuk későbbre.
A kismamaként szedett vitaminok szedését érdemes a szülés
után is folytatni. Természetesen nem tejtermelést fokozó hatásuk miatt, hanem
azért, hogy a szoptatás alatt legyen ellenálló az anyuka szervezete a
betegségekkel szemben, ne gyengüljön le, ne kezdjen el hullani a haja.
Forrás: webbeteg.hu
0 Megjegyzések