Az egyesült államokbeli Nyugat-Virginiai Egyetem munkatársai
1200 ember egészségügyi adatainak elemzése után megállapították, hogy minél
magasabb a PFOA szintje a vérben, annál nagyobb a szív- és érrendszeri gondok
esélye, mégpedig kortól, bőrszíntől, testtömegindextől, dohányzástól,
cukorbetegségtől, valamint magas vérnyomástól függetlenül. A mintába kerültek
98 százalékának megtalálták a vegyületet a vérében. Korábban már bizonyították
a PFOA káros hatásait az állatok kardiovaszkuláris problémáira nézve, s ez az
első eset, amikor emberekre vonatkozóan világítanak rá az összefüggésre – adta
hírül a MediPress.
– Nem biztos, hogy a PFOA okozza a szívbetegséget. Más
kapcsolat is lehet közöttük: előfordulhat például, hogy a szívbetegek
szervezete több PFOA-t tart vissza – magyarázta Dr. Anoop Shankar kutató.
Az egészségügyi szakértők egy része azonban – köztük az
amerikai Környezeti Munkacsoporttal – olyan eredményekre figyelmeztet, amelyek
alapján a PFOA rákkeltő az emberi szervezetben, valamint vesebetegségekhez és
magas koleszterinszinthez vezethet gyerek-, illetve serdülőkorban. Az
összefüggés tisztázásáig érdemes csökkenteni a tapadásmentes edényeknek és a
feldolgozott élelmiszereknek – úgymint a pattogatott kukoricának – való
kitettséget. A tengerentúli Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) mérései
szerint bizonyos mikrohullámú sütőben elkészíthető változatok ugyanis különösen
sok PFOA-t tartalmaznak.
Forrás: otvenentul.hu
0 Megjegyzések