Reciklálás, recycling újrahasznosítás. Mai világunkban ez a fogalom egy egyre ismertebb eljárást, jövőnk egyik kulcsát jelentheti.

Célja, hogy az ember mesterséges úton létrehozott termékeinek visszamaradt hulladékát újra felhasználható nyersanyaggá, kész termékké alakítsa át. A szemétből így másodlagosan újrahasznosított anyag keletkezik. Ez az eljárás nemcsak a pazarlást csökkenti, de a kifogyóban lévő természetes erőforrások védelmét is szolgálja, valamint hozzájárul a hulladék mennyiségének csökkentéséhez is.

Az anyagok környezettudatos körforgásának folyamata Magyarországon még nem honosodott meg olyan mértékben, mint a fejlettebb északi országokban, ahol a hulladék 80-90%-át ezzel a módszerrel dolgozzák fel. Nálunk a rossz kommunikáció azt a téves hitet ültette el az emberekben, hogy minden szemét egyazon helyre kerül. Pedig koránt sincs így: a hulladék különválasztva, gyűjtőszigetekről jut el az újrafeldolgozóba. Budapesten megközelítőleg 1000 ilyen gyűjtősziget működik.

A recycling szemlélet egyre elterjedtebb Magyarországon is, a fogyasztóknak, ha jelenleg még csak egy kis rétege is, de felismeri a szemétben rejlő lehetőségeket.

Iskolás éveimben előszeretettel gyártottam magamnak saját készítésű ékszereket, csak azért, hogy azzal a boldog tudattal viselhessem őket: ilyen csak nekem van, és nem jön velem szembe az iskola folyosóján. Ilyen és ehhez hasonló kreatív energiáktól hajtva építettem gombot, drótot, de még szöget is ékszerkollekcióimba. Akkor még nem tudtam, hogy amit művelek, tulajdonképpen nem más, mint a recycling art.

A környezettudatos művészet jelmondata ez lehetne: Ne dobd ki, használd fel! Egyre több designer is magáévá teszi az elvet, melynek során az anyag eredeti funkciója módosul vagy teljesen megváltozik. Így születik a műanyag palackból lámpabúra, a régi pólóból nyaklánc vagy a televízióból akvárium.

A recycling art képviselői azonban nem csupán esztétikai okból barkácsolnak, hanem egyfajta tudatos társadalmi missziót is folytatnak: céljuk, hogy hatással legyenek a fiatal és az idősebb generációra egyaránt. Környezettudatossá akarják nevelni az embereket, hogy megértsék, többé nem lehet mindent vég nélkül előállítani, az erőforrások egyszer elapadnak. Műalkotásaikkal, egyszerű használati tárgyaikkal nemcsak azt akarják belecsepegtetni a magyar háztartásokba, hogy ami ma szemét, holnap már valami újnak válhat az alapanyagává, hanem azt is, hogy becsüljük meg a régit és kidobás helyett újítsunk, csinosítsunk, adjunk új külsőt hűségesen szolgáló tárgyainknak, bútorainknak.

A zöld küldetés a kétezres évek derekán indult itthon, és szűk egy évtized alatt a kis műhelyekből, baráti workshopokból felkapaszkodott a designboltok polcaira is: találkozhatunk bakelit ékszerekkel a WAMP-on, biciklialkatrészekből és gumibelsőből készült táskákkal, övekkel a Retrockban. A Néprajzi Múzeum is helyet adott kiállításán az újrahasznosított tárgyaknak: 2008-ban a Balkán Tangó márkanéven futó biciklikerék-belsőből készült táskák egyike is bekerült az újrahasznosított tárgyak közé. De ott lehetne a kiállítás vitrinjében a Celluxcsoport valamelyik filcállatkája is, vagy a Bakelit Design órái és fülbevalói. Ha nem szemétként tekintünk ezekre a tárgyakra, láthatjuk, hogy elkészítésükben az egyediség, minőség és tartósság kritériumai dominálnak.


Az interneten fellelhetünk olyan blogokat, honlapokat, amelyek ötleteivel mi magunk is tehetünk azért, hogy csökkentsük a természetbe jutó hulladék mennyiségét, kiéljük kreativitásunkat, és ráadásul valami szép, új dologgal gyarapítsuk környezetünket.










Forrás: otvenentul.hu