A sütőpor - az ecethez és a szódabikarbónához hasonlóan – több mindenre felhasználható, nem csak sütésre. Nagyon hatékony például füstszagok ellen is.

Sajnos vannak olyan családok, ahol a lakásban dohányzás egy megszokott dolog. Ez rendben is van, mindenkinek szíve joga eldönteni, mit csinál a lakásában. De kellemetlen lehet a szituáció, ha nem dohányzó vendégek érkeznek. Szerencsére nem kell sokat költened arra, hogy eltűntesd ezeket a rossz szagokat – elég hozzá egy kis sütőpor is!

Ami tehát szükséges: sütőpor, puha súrolókefe, porszívó.

Hogyan lehet elűzni a füstszagot?

1. Porszívózz fel mindent alaposan, távolítsd el mindenhonnan a port, hajat vagy egyéb törmelékeket, morzsákat. Ahol kellemetlen szagot érzel, például a kanapén, fotelben, szőnyegen vagy bútorokon, szórd végig, jól láthatóan (nem kell spórolni!) sütőporral az egész felületet.

2. Dörzsöld a sütőport a puha súrolókefével a szövetbe, körkörös mozdulatokkal. A cél az, hogy a sütőpor a szálak közé keveredjen s felszívja a szagokat.

3. Ezt érdemes este csinálni, hogy senki nem mászkáljon a területen vagy reggel, mielőtt elmész munkába. Ha legalább 8 órát hagyod állni, kiszívja a kellemetlen szagokat.

4. Ezután porszívózz fel mindent alaposan, az ágyneműkből, párnákból ki is tudod rázni a szabadban, a bútorokról pedig nedves ronggyal töröld le a maradékot.

5. Ha szükséges, porszívózz fel többször, vagy ha esetleg még maradtak kellemetlen szagok, ismételd meg a sütőporos eljárást még egyszer!

Természetesen ezt a praktikát nemcsak dohányzás okozta füst esetén lehet alkalmazni, hanem egyéb füstszagok, például a konyhából beszűrődött égett ételszagok ellen is!

Hogyan kell tárolni a sütőport?

A sütőpor viszonylag hosszú ideig eláll akkor is, ha már felbontottuk, de azért érdemes odafigyelni a megfelelő tárolásra, nehogy kárba vesszen.

1. Az edényt, amiben a sütőport tárolod, minden használat után zárd le alaposan – ha nem megfelelően zár a doboz, válassz másikat! Zacskó esetén is figyelj a megfelelő elzárásra.

2. Hűvös, sötét helyre helyezd a sütőport, semmiképp se meleg, nedves helyre, esetleg kályha közelébe, mert úgy veszít hatékonyságából.

3. Bontatlan sütőport két évig vagy a lejárati dátumig lehet tárolni, míg bontott csomag esetében maximum 6 hónapig!

Forrás. http://sokszinuvidek.hu/