A sütőpor - az ecethez és a szódabikarbónához hasonlóan –
több mindenre felhasználható, nem csak sütésre. Nagyon hatékony például
füstszagok ellen is.
Sajnos vannak olyan családok, ahol a lakásban dohányzás egy
megszokott dolog. Ez rendben is van, mindenkinek szíve joga eldönteni, mit
csinál a lakásában. De kellemetlen lehet a szituáció, ha nem dohányzó vendégek
érkeznek. Szerencsére nem kell sokat költened arra, hogy eltűntesd ezeket a
rossz szagokat – elég hozzá egy kis sütőpor is!
Ami tehát szükséges: sütőpor, puha súrolókefe, porszívó.
Hogyan lehet elűzni a füstszagot?
1. Porszívózz fel mindent alaposan, távolítsd el
mindenhonnan a port, hajat vagy egyéb törmelékeket, morzsákat. Ahol kellemetlen
szagot érzel, például a kanapén, fotelben, szőnyegen vagy bútorokon, szórd
végig, jól láthatóan (nem kell spórolni!) sütőporral az egész felületet.
2. Dörzsöld a sütőport a puha súrolókefével a szövetbe,
körkörös mozdulatokkal. A cél az, hogy a sütőpor a szálak közé keveredjen s
felszívja a szagokat.
3. Ezt érdemes este csinálni, hogy senki nem mászkáljon a
területen vagy reggel, mielőtt elmész munkába. Ha legalább 8 órát hagyod állni,
kiszívja a kellemetlen szagokat.
4. Ezután porszívózz fel mindent alaposan, az ágyneműkből,
párnákból ki is tudod rázni a szabadban, a bútorokról pedig nedves ronggyal
töröld le a maradékot.
5. Ha szükséges, porszívózz fel többször, vagy ha esetleg
még maradtak kellemetlen szagok, ismételd meg a sütőporos eljárást még egyszer!
Természetesen ezt a praktikát nemcsak dohányzás okozta füst
esetén lehet alkalmazni, hanem egyéb füstszagok, például a konyhából
beszűrődött égett ételszagok ellen is!
Hogyan kell tárolni a sütőport?
A sütőpor viszonylag hosszú ideig eláll akkor is, ha már
felbontottuk, de azért érdemes odafigyelni a megfelelő tárolásra, nehogy kárba
vesszen.
1. Az edényt, amiben a sütőport tárolod, minden használat
után zárd le alaposan – ha nem megfelelően zár a doboz, válassz másikat! Zacskó
esetén is figyelj a megfelelő elzárásra.
2. Hűvös, sötét helyre helyezd a sütőport, semmiképp se
meleg, nedves helyre, esetleg kályha közelébe, mert úgy veszít hatékonyságából.
3. Bontatlan sütőport két évig vagy a lejárati dátumig lehet
tárolni, míg bontott csomag esetében maximum 6 hónapig!
0 Megjegyzések