A rózsa és a kúszónövény egymás mellett? Nos, igen kissé furcsa párosítás, de igen kertünkben jól megférnek egymás mellett, eme két gyönyörű dísznövényfajta.

A legtöbb kúszónövény arról híres, hogy igen agresszíven növekszenek és elnyomnak minden más dísznövényt a közelükben, így nem alkalmasak más növényekkel társítani.

Ám ne feledkezzünk meg a futó rózsákról, amelyek virágukkal nagyon szépen kiegészítenek néhány kúszó dísznövényt. A kúszó lonc vagy lonicéria az egyik növényfajta, amely jól társítható kertünkben a futó rózsával.

Ez a két kúszó növény kevésbé agresszív, magasságuk elérheti az 5 métert is, és bár igen gazdagon virágzik mindkét faj, mégis nagyon szépen mutatnak egy futó rózsa társaságában.

A legtöbb kúszó növény pont a nagy méret miatt csak a növény középső és felső részén hoz virágot, így az alsóbb részekre bátran ültessünk futó vagy fél futó rózsatöveket, amelyek így teljes pompát nyújtanak kertünkben, nem beszélve a fantasztikus illat kavalkádról. A clematisok is jól társíthatók rózsákkal, hiszen ők gazdag virág színeikkel és hosszú virágzási idejükkel kitűnnek a kúszó növények csoportjában.

Akár egy nagyobb dézsába egybe is ültethetjük a két növényt egymás mellé és egy közös pergolára felfuttatva igazi szivárvány hatást érhetünk el vele.