A parti színvonalát emelheti a különleges, ötletes dekoráció is.


Mi mindent kell átgondolni, ha partit szeretnénk tartani? Egy kisebb parti rendezése a saját otthonunkban nem nehéz, és a szervezési feladatok átláthatók. De ha kicsit nagyobb lesz a dimenzió, és az ünnepséget egy másik helyen tartjuk, néhány váratlan dolog kerül az elintézendőkhöz. Egy kicsivel több mindenre kell gondolnunk, mint a zene, az enni- és innivaló. Legjobb, ha készítünk egy checklistát.

A buli jellege és keretei
Először azzal kell tisztában lenni, hogy milyen ünnepség lesz ez: egy privát parti barátokkal, ünneplés a családdal vagy egy munkahelyi buli? Ehhez tartozik a várható vendégek száma, ami fontos a helyszín kiválasztása miatt. Annak alapján, hogy honnan jön a legtöbb vendég, és milyen lehetőségek vannak a parti helyszínére, lehetőleg egy könnyen elérhető helyet válasszunk, vagy gondoskodjunk arról, hogy mindenki oda- és visszajuthasson, például béreljünk egy buszt.

Vendéglista és költségvetés
Fontos az anyagi keret megállapítása. Ehhez át kell gondolni, mely vendégeket kell feltétlenül meghívni, és erre a létszámra ki kell számolni az étel, ital, dekoráció és bérleti díj költségeit. Ha belefér még a keretbe, meghívhatunk pár emberrel többet is. Legalább három héttel előre küldjünk írásos meghívókat, és kérjünk mindenkitől visszajelzést.

Teremdekoráció és berendezés
A parti helyiségét a rendezvény jellegének megfelelően kell dekorálni. Gondoskodjunk róla, hogy a dekoráció passzoljon a témához, és a szükséges kellékeket szerezzük be időben. Dekorálhatunk előző este, attól függően, hogy a helyiség mikortól áll rendelkezésre. Fontos pont a helyszín berendezése. Van-e ott elegendő ülőalkalmatosság és asztal, vagy vinnünk kell még valamit? Szabadtéri ünnepségnél ezen kívül fontos biztosítani, hogy legyen elérhető mosdó.

Étel-ital
Ha partit tervezünk, ne feledjük el, hogy az ételek-italok választéka feltétlenül passzoljon az ünnepség jellegéhez. Ha mindent saját kézbe veszünk, és otthon készítjük elő a rágcsálnivalókat és salátákat, vagy grillezni szeretnénk, a legpontosabban kell kalkulálni a szükséges mennyiséget. Ha mindezt egy ételszállítóra bízzuk, időben vegyük fel a kapcsolatot a megfelelő céggel, és mindent pontosan beszéljünk le. Gondoljunk arra is, hogy az ételeknek és italoknak helyre is szükségük van, például büféasztalok formájában. A vendégek különleges szükségleteit is vegyük figyelembe az étrend megtervezésénél, pl. az allergiások vagy vegetáriánusok igényeit.