Új tanulmányok szerint a súlyos következmények étkezéssel is
megelőzhetőek. Az étrend öregedést lassító hatásáról beszélt dr. Babai László,
a Trombózisközpont életmód orvosa.
Káros hatások
Az öregedés természetes élettani folyamat, melyet sorozatos
apró sejtkárosodások kísérnek. A károsodások érintik a sejtek minden
alkotóelemét: az örökítő anyagot, a sejtmembránt felépítő anyagokat, az
energiatermelésben részt vevő fehérjéket. A sejtkárosodás legfontosabb
kiváltója a szabadgyökök jelentette oxidatív stressz, mely amellett, hogy
megtámadja a sejtek működésében alapvető fontosságú építő-anyagokat, rombolja
ezek sérülésekeit javító mechanizmusokat is. A sorozatos károsodások
érelmeszesedéshez, szív-érrendszeri betegségek és rosszindulatú daganatok
kialakulásához, öregedéshez vezetnek.
Anti-aging diéta az ereknek
Ha képesek vagyunk csökkenteni az oxidatív stresszt, azzal
jelentősen lassítani tudjuk az öregedést. Erre egy kiváló eszköz a mediterrán
diéta, mely gazdag halakban, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű
gabonában, olívaolajban, míg szegény vörös húsokban, tejtermékekben. Orvosi
tanulmányok kimutatták, hogy a mediterrán diéta csökkenti az étkezést követő
oxidatív stresszt jelző kémiai anyagok szintjét, mint a lipid-peroxidok,
hidrogén peroxid, tumor nekrózis faktor, valamint növeli a szervezet saját
antioxidáns rendszerének, a SOD-nak aktivitását,
Mozgás és étrend
A mediterrán diéta védő hatása elsősorban a gyümölcsökben,
zöldségekben, dióban, mogyoróban, teljes kiőrlésű gabonákban lévő
antioxidánsoknak - polifenoloknak, rezveratrolnak, omega 3 zsírsavnak
köszönhető. A mediterrán étrend, különösen rendszeres mozgással kombinálva,
fokozza az érfalvédő nitogén-monoxid mennyiséget.
A hosszú, teljes élet titka
Az étrend sejtvédő hatását mutatja az a megfigyelés is, mely
szerint az így étkező emberek sejtjei hosszabb telomerrel bírnak. A telomer a
DNS szálak végén lévő "farok", mely hossza az életkorral fokozatosan
csökken. Gyorsabb csökkenés gyorsabb öregedést jelent. A mediterrán diéta
telomer-hosszt megtartó hatásában a többszörösen telítetlen zsírsavak -
elsősorban a linolsav, a C és E vitamin, a béta-karotin játszanak szerepet.
A mediterrán diéta tehát csökkenti a sejtkárosodást,
párhuzamosan támogatja a károsodásokat javító mechanizmusokat, lassítja a
öregedést. Az erek védelmével pedig amellett, hogy segít megelőzni a
szívinfarktust, agylágyulást, javítja - többek között a szexuális képesség
fiatalon tartásával - az életminőséget.
Forrás: gondola.hu
0 Megjegyzések