Michel Foucault egy francia, homoszexualitását nyíltan vállaló történész és filozófus volt. Szerinte a szexualitásban mindig van valami zavarba ejtő. Mindenkit érint, mindenkinek köze van hozzá valamilyen formában, mégsincs egy olyan nyelv, amin könnyedén és tabuk nélkül társaloghatnánk róla. Az orgazmussal is hasonló a helyzet.

Esőcsináló kellene

Elizabeth Gilbert egyik könyvében így szól az egyik szereplő a másikhoz, aki hosszú ideje szenvedett az egyedülléttől és a szex hiányától: ”Bébi, meg kell törni ezt az aszályt. Menj és keress magadnak egy esőcsinálót!”

Nos, az orgazmus valóban életünk fontos része. Univerzális, mondhatjuk rá nyugodtan, hisz mindenki részese. Olyan sok minden tapad hozzá, hogy az ember nem is gondolná: lelki egészségünk, testi kielégüléseink, önbizalmunk, megelégedettségünk, önértékelésünk stb.

„Esőt fakasztani” azonban nem csak a férfi képes, a női szervezet annyira nyitott és kreatív ebben a témában, hogy önálló megoldások egész sorát is létrehozta. Sz. Mikus Edit szexológus egyenesen úgy tartja, hogy a férfi szerepe a női orgazmusban sokkal kisebb, mint azt első pillanatban gondolnánk. „Tulajdonképpen szeretkezés közben a nők orgazmusát nem a férfiak okozzák, hanem csak részt vesznek benne.”

Állítása szerint a nők az emberiség azon szerencsésebb tagjai közé tartoznak, akik számtalan orgazmusfajta megélésére alkalmasak. Úgy 20-25-re becsülhető azoknak az ingereknek a száma, amit orgazmus névvel lehet illetni. Amennyiben orgazmusnak tekintjük azt az állapotsor-változást, amely során meghatározott lelki, fizikai és spirituális jelenségek következnek be.

Orgazmusdefiníció

Testi szinten a fokozott verítékezés, pulzusszám növekedés, mellbimbó megmerevedés, az izmok megfeszülése, sajátos hangeffektusok kiadása stb. Talán ez az aspektus a legismertebb. És a legalapvetőbb is. A következő már egy minőségi fokozat, egy magasabb lépcsőfok, ami persze jó esetben együtt jár a testi megnyilvánulásokkal. Lelki szinten felszabadultság, eufória, és egyfajta katarzis élmény jellemzi.

Aki pedig még spirituális szinten is képes az orgazmusra, az az ígéret szerint a gyönyörök csúcsát fogja elérni, mivel az univerzummal egyesülve szabadon áramoltatja és irányítja a szexuális energiákat maga és partnere között, egy permanens extázisban tobzódva.

Szóval ha a fenti értelemben beszélünk az orgazmusról, akkor az a legelképesztőbb formákban is elérhetővé válik a kísérletező nő számára. Van, aki olyan egyszerű fizikai eszközöket vet be, mint a zuhany vagy a vibrátor. Létrejöhet az agy stimulálásával, amely emlékezés vagy meditáció révén alakul ki. Sőt olyan extrém eseteket is feljegyzett már az orgazmus-történelem, amik finoman szólva nem a legelterjedtebb megoldások. Így létezik olyan, aki a kisujját fülbe dugva ér el kellemes vibrációkat, de olyan is akad, aki térdkalácsa ropogtatásával éli meg ugyanezt.

Amit rosszul tudunk

A köztudat tartogat félreértéseket ebben a témában. Így például elterjedt az a nézet, hogy az ejakuláció csak a férfiaknál előforduló jelenség. Ez kétszeresen is elhibázott kijelentés. Egyrészt a nőknél is van ilyen tapasztalat. A misztikus G-pont ingerlése során szabadul fel olyan váladék, ami a hüvelyből lövell ki, és ami a vizelethez hasonlít leginkább. Mennyisége egészen meglepő is lehet, akár 1-2 deci is. Az pedig pláne nem ismert tény, hogy a férfiaknál is előfordulhat orgazmus magömlés nélkül. Van, akinél ez tanult módszer, van, akinél lelki problémák következménye.

 Orgazmus-mozaikszótár

G-pont: a hüvely hasfal felőli oldalán, a hüvelybemenettől 5-6 centiméterre található. A könnyebb felismerhetőség miatt a többi résztől eltérően recés felületű és enyhén kidudorodó. Isabel Allende írja szellemesen vele kapcsolatban egy könyvében: „Vannak férfiak, akikből kinézzük, hogy ha pontosan tudják, hány percet igényel egy békacomb a serpenyőben, akkor még több okkal fognak emlékezni rá, hogy mennyi csiklandozásra van szüksége a G pontunknak, habár az nem olyan biztos, mert a mindennapi életben több figyelmet fordítanak a béka combjaira, mint a miénkre.”
A-folt: a méhszájnál kiboltosodó, szexuális ingerlésre alkalmas terület. Kicsit feljebb található, mint a közismertebb G párja. Itt a pénisz makkja jobban elfér és az intenzív mozgása eredményeként képes a méhtestet pulzálásra késztetni. Állítólag hamar bekövetkezik a nedvesség és az elnyújtott orgazmus érzete. A kutatók a hüvely szárazságának okát vizsgálgatták, amikor azonosították a nevezett pontot.

ESZO: elnyújtott szexuális orgazmus. Leginkább a tantrikus szex során merül fel ez a fogalom. A lényeg a kéjérzet elhúzása, nem pusztán perceken, hanem órákon keresztül. Tanfolyamok, videók, könyvek segítik a téma iránt érdeklődőket. Állítólag az agykontrollal együtt lett népszerű, ami hihető is, ha arra gondolunk, hogy ez elsősorban agymunka, olyan mértékben kell kontroll alatt tartani magunkat.


PC-izom: a szeméremcsont és az ülőcsont között találhat. Nem tapintható ki, de intim torna segítségével jelentősen megerősíthető. Az ún. Kegel-gyakorlatokkal lehet megerősíteni ezt az izomcsoportot. Arnold Kegel professzor fedezte fel ezek jelentőségét, tahiti nőket tanulmányozva. Ennél a népcsoportnál anyák hagyományozzák leányaikra az izom karban tartásának módozatait. Az erős PC-izom mindkét fél szexuális gyönyörét fokozni képes.