2 dolog, amit nem tudtál a természetes édesítőről
Gondoltad, hogy a nyírfacukrot valójában kukoricából állítják elő?
Bizonyára hallottál már a nyírfacukorról, amely állagát és ízét tekintve csaknem teljesen megegyezik a hagyományos cukorrépából vagy cukornádból készült kristálycukorral.
A nyírfacukor azon kevés természetes édesítőszer egyike, amely semmilyen mellékízzel nem rendelkezik - pusztán egyfajta hűsös utóérzete van. Ismerd meg alaposabban!
Röviden a nyírfacukorról
A természetes édesítő 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos kristálycukor, tehát kiválóan alkalmas fogyókúrához. Emellett nem savasítja a szervezetet, segíti az emésztést - bár nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést okozhat.
Fontos még megemlíteni antibakteriális hatását, valamint azt is, hogy nem károsítja a fogzománcot.
A nyírfacukrot Candida-fertőzésben szenvedők, cukorbetegek és inzulinproblémákkal küzdők is fogyaszthatják - lebontásához ugyanis nem szükséges inzulin.
Nem nyírfából készül
Nevéből adódóan logikus lenne a következtetés, hogy nyilván nyírfából vonják ki, ám valójában nem ez a helyzet. Bár kezdetben valóban nyírfából állították elő a természetes édesítőszert, napjainkban alapanyagául olyan ipari növények szolgálnak, mint a kukorica.
A kukorica fel nem használt, feldolgozás során visszamaradt részét, például a csutkát használják fel a természetes édesítőszer gyártásához. Így előállítása egyfelől olcsóbb, másfelől az eljárás környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen nem kell égetéssel megsemmisíteni a visszamaradt kukoricacsutkát.
Kelt tésztát nem süthetsz vele
A nyírfacukor felhasználási köre igen széles: használhatod fagylaltok, sütemények, likőrök és számos más étel ízesítésére. Mindezt az eredeti recept komoly átkomponálása nélkül: csupán a kristálycukrot kell kicserélned nyírfacukorra. Ugyanakkor a természetes édesítőszer antibakteriális hatásából adódóan nem nyújt táptalajt a gombaféléknek, így élesztővel készült ételekhez - például kelt tésztákhoz - nem alkalmas. Ezen kívül nem is karamellizálódik.
Forrás: femina.hu
0 Megjegyzések