Sokkal nagyobb a gyógyítás hatásfoka, ha az orvosságot akkor vesszük be, amikor a szervezetünk a legjobban tudja hasznosítani. Amiként az éjszaka és a nappal, illetve a tavasz, a nyár, az ősz és a tél váltja egymást, éppúgy ütemre működik a szervezetünk is, alkalmazkodva a bolygó szabta feltételekhez.

A világosságról vagy sötétségről a szem speciális sejtjei továbbítják az információt az agynak. Az pedig ennek megfelelően vezérli valamennyi sejt óráját, tehát az anyagcseréjét. Ezért hatnak jobban, illetve kevésbé a nap különböző szakában bizonyos gyógyszerek.

Reggel a gyomor például lényegesen gyorsabban ürül, mint este, mert az emésztőrendszernek éjszaka és kora reggel a legjobb a vérellátása. Mindkét tényező fontos szerepet játszik a gyógyszerek lebontásánál. Aki minden gyógyszerhez kiválasztja a megfelelő időszakot, jobban hasznosítja a hatóanyagokat.

Reggel
Ekkor kell bevenni a pajzsmirigyhormonokat, így a hatásuk az egész nap folyamán kitart. Most kell szedni a refluxbetegségre és a gyomornyálkahártya gyulladására adott szert, hogy a gyomor sav-lúg egyensúlyát huszonnégy órán keresztül optimálisan tarthassa.

Sok vérnyomáscsökkentő tablettát is reggel kell bevenni. Az orvos azonban mást is tanácsolhat, hiszen lényeges, hogy ki melyik magas vérnyomásos csoporthoz tartozik. A primér magas vérnyomásban szenvedőknél éjjel tizenöt százalékkal alacsonyabb a vérnyomás, ezért reggel kell bevenniük a tablettát. A szekunder csoportba tartozóknak este tanácsos szedni, mert náluk éjszaka sem esik le a vérnyomás, tehát éjjel és reggel is fennáll az infarktusveszély. A huszonnégy órás vérnyomásfigyelés nyomán határozza meg az orvos, kinek melyik utat kell választania.

Délelőtt
A kopásos ízületi panaszok napközben általában súlyosbodnak. Ezért ez az optimális időpont a betegségre fölírt gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító (nem szteroid tartalmú) beszedésére.

Kora délután
Azaz déli egy és három óra között a legjobb fölkeresni a fogorvost. Egyrészt, mert ilyenkor kisebb a fájdalomérzékelés, másrészt, mert a beavatkozáshoz nyújtandó helyi érzéstelenítők jobban hatnak.

Este
A reumás betegek ilyenkor vegyék be a szteroidtartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszereiket, hogy megelőzzék a reggeli ízületi merevséget.

A legtöbb asztmásnál éjszaka súlyosbodnak a panaszok, ők is szedjék be este a gyógyszereiket. Orvosi segítséggel egyénileg megmérhető a napi tüdőfunkció annak kiderítésére, hogy az adott betegnek mikor tanácsos a gyógyszer szedése.

Fontos
A gyógyszerek mellé adott betegtájékoztatót mindenképp tanácsos tanulmányozni. Az értelmezéshez egy kis útmutató:

Étkezés előtt beszedendő: legalább fél órával evés előtt

Étkezés után: evés után két órával


Naponta háromszor: reggel, délben és este (ahol előírják, pontosan be kell tartani a nyolcóránkénti ütemet)

Forrás: stop.hu