Így tehetjük újra frissé ételeinket és ezzel elkerülhetjük a ma már luxusnak számító pazarlást!
A porcukros zacskóba tegyünk egy darab friss kenyeret, és zárjuk le szorosan. Pár óra múlva az összeállt cukor használható lesz.
A sótartót takarjuk le fóliával, ez megakadályozza, hogy a párás levegőtől a só összeálljon.
A kenyeret, illetve a péksüteményt csomagoljuk egy papírzacskóba és tegyük be a sütőbe, melyet előzőleg felmelegítettünk. 5 perc múlva a kenyerünk vagy a zsemlénk olyan lesz, minta akkor vettük volna péktől.
Egy-két napos péksüteményt, kalácsot felfrissíthetünk, ha néhány percig gőz fölött tartjuk, és utána közép-meleg sütőben átmelegítjük. Vagy csomagoljuk nedves papírba és így tegyük néhány percre a sütőbe. Friss, ropogós lesz.
Zsemlénk ismét friss lesz, ha kevés vízzel bepermetezzük és néhány percre a forró sütőbe tesszük.
Ha a főzelékfélén vagy a zöldségen fonnyadt levelet, netán barnás foltok vannak, távolítsuk el, csípjük le a fonnyadt részeket és alaposan megmosva, nedv es kendőben, helyezzük egy órára a hűtőszekrénybe.
A hervadt fejes saláta enyhén citromos vízbe áztatva a hűtőszekrényben egy fél óra alatt visszanyeri eredeti frissességét. De ha kivettük, azonnal használjuk fel.
Hervadt zellert áztassuk hideg vízbe, tegyünk mellé néhány szelet nyers burgonyát.
A nem egészen friss reteknek ne a gumóját, hanem a levelét tegyük vízbe, így lesz friss, ropogós.
A fonnyadt zöldfélék visszanyerik frissességüket, ha főzés előtt 10 percig langyos, majd ugyanennyi ideig hideg vízben áztatjuk.
A fás karalábét ne dobjuk el, hanem vágjuk apróra, aztán szitán törjük át, kitűnő leves készíthető belőle.
A sóskeksz, sós aprósütemény, burgonyaszirom ismét ropogós lesz, ha a tepsiben néhány percre betesszük a meleg sütőbe vagy grillsütőbe.
0 Megjegyzések