A munkahelyi élet buktatói alaposan megnehezíthetik mindennapjainkat akkor is, ha tapasztaltabbak vagyunk, pláne ha kezdőként vagy újrakezdőként először lépünk a munka frontjára.

Törekedjünk arra , hogy mindig maradjunk visszafogottak, gondoljuk át, mikor mit mondunk, vagy teszünk! Munkahelyi esélyeink megtorpedózásához ugyanis tökéletesen elegendő egy pikírt megjegyzés a főnökasszony legújabb frizurájával kapcsolatban, de akkor se számítsunk gyors előléptetésre, ha az év végi céges bulin, miután egy icipicit felöntöttünk a garatra, a karácsonyi puncsot véletlenül egyenesen a személyzeti igazgató nyakába borítjuk.

Íme jó tanácsként néhány fontos szabály.

Csapatjáték

Közhelyszámba megy, ugyanakkor igaz a kijelentés, miszerint a munkahelyek többségének csapatjátékosokra van szüksége. Ennek megfelelően kell viselkednünk, és végeznünk a dolgunkat. Csapatban dolgozni egyáltalán nem könnyű, de nem is rossz dolog, biztosan mi is tapasztaltuk már egy jó csapat hatékony működésének előnyeit. Csapatjátékosként azonban a szabályokat ajánlatos betartani, viselkedjünk korrekt módon, és bizonyos mértékig legyünk szolidárisak. Például, ha tudjuk, hogy kollégánk fejmosásra számíthat a főnöktől, nem árt ezt a tényt finoman a tudomására hoznunk. Munkatársunk hiányosságain élcelődni sem igazán nemes dolog, kiváltképp, ha ezt a háta mögött tesszük.

Pontosság

Természetesen a határidők betartása rendkívül fontos, sorozatos figyelmen kívül hagyása akár a munkahelyünkbe is kerülhet. Mindannyiunk örök ellensége az idő, ami persze sohasem elég, ezért bárkivel előfordulhat, hogy néha megcsúszik egy-egy határidős munkával. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, feltétlenül még időben szóljunk, ha szükséges, kérjünk segítséget, főleg amikor munkánkra a későbbiekben mások feladata is épül. Meg kell tanulnunk prioritásuk szerint rangsorolni és szelektálni a feladatokat és bizony, a kevésbé fontos dolgokra tudnunk kell nemet mondani.

Eszegetés

Alkalomadtán munka közben elrágcsálhatunk néhány kekszet, egy almát, ez talán még nem ördögtől vezérelt cselekedet. Azonban a nagymamától hazahozott disznótoros, vagy a ruszlival spékelt „pálpusztais” szendvicsünk íróasztalnál történő elfogyasztása semmiképp sem ajánlott. Az étkezés ugyan ízlés dolga, de a munkahelyen is megvan a megfelelő helye, és ideje.

Hőmérsékleti anomáliák

Na már most: a nők mindig fáznak, és a férfiaknak pedig mindig melegük van. Ez egy olyan tény, mint az egyszeregy, ne akarjunk, mert nem is tudunk rajta változtatni. Hátborzongató érzés, amikor férfi kollégánk a megkérdezésünk nélkül, januárban, mínusz 10 fokos kinti hőmérséklet mellett szélesre tárja a közvetlenül az íróasztalunkra nyíló szárnyas ablakot, miközben gyöngyöző homlokkal ecseteli, milyen kibírhatatlanul nagy a hőség az irodában. Beszéljük meg együtt, képzeljük bele magunkat kölcsönösen egymás helyzetébe, majd ezt követően próbáljunk találni egy mindenki számára ideális megoldást.

Tegeződés-magázódás

Amikor új munkahelyre kerülünk, általában informálnak minket a megszólítási formákról, és leszögezhetjük, hogy napjainkra a tegeződés vált leginkább elfogadottá. Természetesen mindig vannak kivételek, és ha valakivel kapcsolatban nem vagyunk biztosak, inkább kérdezzünk rá konkrétan. Tisztázva a helyzetet elkerülhetjük, hogy ebből a későbbiek során félreértés, vagy nézeteltérés támadjon.

Öltözködés

A munkahely jellege általában mindenki számára világosan meghatározza az elvárt öltözködést. Nyilvánvalóan vannak lezserebb öltözéket (farmer, póló) megengedő munkahelyek, sok helyen azonban kötelező a kosztüm, illetve öltöny és nyakkendő. Különösen az üzleti életben, és leginkább a nők részéről kíván gondos odafigyelést, hiszen a túlságosan szexi öltözködés esetén könnyen olyan gyanú érheti őket, hogy hiányos öltözködésükkel akarják kikövezni a karrierjük útját.

Privát mobilozás

Természetesen mindenkinek adódnak halaszthatatlan privát hívásai. Ez teljesen érthető. Ha azonban nap mint nap a munkatársunk magánjellegű telefonbeszélgetésiből kibontakozó szappanopera hallgatójává kell válnunk, az hosszú távon biztosan az agyunkra megy. A csengőhangok és a hangerő beállításakor szintén gondoljunk másokra, hiszen a százötvenedik alkalom után már mi sem tartjuk annyira fülbemászónak a kolléganőnk készülékéből maximális hangerőn ismétlődő Madonna sláger első három taktusát.

Emancipáció, vagy udvariasság?

A mai kor modern, dolgozó nőjeként hajlamosak vagyunk rendkívül öntudatosnak lenni, de amikor az utolsó tíz éves könyvelési anyag irattárba cipelése közben egy férfi kollégánk felajánlja segítségét, nem leszünk kevésbé emancipáltak, ha elfogadjuk. Biztosak lehetünk benne, hasonló esetben neki is jól jön majd a mi segítségünk.

Forrás: gondtalanfogamzasgatlas.hu