A Zsebtévé csíkos trikós, be nem álló szájú, örökösen harsányan jókedvű Móka Mikijeként robbant be a köztudatba. Egy tévécsatorna volt még, így mindenki látta, és mindenki szerette, gyerkőcök, felnőttek egyaránt. Abszolút eltalálta a figurát, tulajdonképpen olyan volt, mint egy nagyra nőtt gyerek, elképesztően eleven, külön életet élt keze-lába, dőltek belőle a poénok, és irigylésre méltó életigenlést sugárzott magából.


Lett volna pedig oka a búskomorságra, édesapját '56-os tevékenysége miatt évekre börtönbe csukták, és emiatt esélye se volt, hogy bejusson bármilyen felsőoktatási intézménybe. Szilágyi Dezső az Állami Bábszínház igazgatója nyújtott neki segédkezet, ahogy többeknek is. Kilenc esztendeig volt a Bábszínház tagja, mindig szeretettel beszél erről az időszakról, ahogy az Operettszínházban töltött éveiről is. 

De már régen önálló intézménnyé vált. Egyedül, vagy éppen feleségével, Döbrentey Ildikóval járja az országot. Móka Mikiből Péter bátyó lett, aki bármilyen korú, mentalitású gyerekkel lenyűgöző empátiával bánik, és remekül rögtönöz velük. A világra való rácsodálkozása, a változatlanul mohó kíváncsisága, és fogyhatatlan energiái tekintetében maga is gyerek maradt. De ehhez már saját, testreszabott életbölcsesség is társul, ezt adja át felnőtteknek, amikor nagy elánnal magatartáskultúrát tanít. 

Habár tévéműsora nincs, régi dolgait újra és újra ismétlik, beépült és benne maradt a köztudatban. Temérdek felé hívják, igény van rá, az ország egyik csücskéből a másikba ingázik, naponta akár több fellépést vállalva. Nehéz korokban még nagyobb szükség van a vérbő életigenlésre. Ez az örök rosszcsont, nagyra nőtt, szertelen, önimádattól sem mentes, ütős humorral megáldott vásott kölyök hétfőn lesz 70 éves.

forrás: nepszava.hu