A szervezet saját sejtmagjai és a megevett húsok sejtmagjai
például a májban bomlanak le, és melléktermékként húgysav képződik, amely a
vérbe kerül. A vérben lévő húgysavat a vese kiválasztja, és az a vizelettel
ürül belőlünk. A vizelet normál pH-ja a 4,5–8,5 közötti tartományban van,
vagyis igen savas is lehet. Ha a vizelet savas, akkor az azt jelenti, hogy a
vese savat választott ki. Ha kiválasztotta a savat, akkor mi halmozódik fel?
Az "intelligens" vese
Amennyiben a vese elégtelenül működik, a vese képtelen lesz
kiválasztani a húgysav egy részét, az fölhalmozódik, és lerakódik az
ízületekben, köszvényt okozva. A vese egy feltűnően „intelligens” szerv –
mindenesetre a mosóporoknál intelligensebb. Képes elkülöníteni egymástól a
vízoldékony anyagcsere-végtermékeket és a szervezet számára továbbra is fontos
cukrot, fehérjét, vörösvértestet, fehérvérsejtet – így rutinszerűen választja
ki a húgysavat is. A vese megbetegedését több dolog is okozhatja, olyan
kutatást azonban nem igazán létezik, amely a túlzott savtermelődés és a
veseelégtelenség között bármiféle kapcsolatot kimutatott volna, vagyis a
savasodási állítás áttételesen sem igaz.
A májunk és az alkohol
Majdnem mindenki ismerheti a másnaposságnak azt az
állapotát, amikor ég a gyomrunk. Nyilván ég, mert savas – mondhatná egy
lúgosítási szakember, csak éppen azt ne felejtsük el, hogy a gyomrunk így is
savas: tele van ugyanis gyomorsavval. (Érdekes, a gyomrunk mégsem savasodási
rizikófaktor.) Az alkohol (pontosabban: etanol, etilalkohol) pH-értékét
tekintve úgy viselkedik, mint a semleges víz. Elfogyasztása után a gyomor és a
belek nem kezdenek semmit az alkohollal; az közvetlenül felszívódik a
véráramba, és a máj kezdi el feldolgozni, illetve kb. 5–10% feldolgozatlanul
jut ki belőlünk: kiizzadjuk, kipárologjuk, kipisiljük.
A máj lassan dolgozza fel az alkoholt, ezért maradunk sokáig
részegek. A máj acetaldehiddé, majd ecetsavvá oxidálja az alkoholt, végül az
ecetsav már további oxidáció nélkül széndioxiddá és vízzé bomlik. De előfordul,
hogy a vese még az előtt kiszűri a véráramból az aldehidet vagy az ecetsavat,
hogy az tovább bomolhatna, ilyenkor ezek az anyagok a vérárammal távoznak.
Vagyis a gyomorégést inkább az előző éjszakai helytelen táplálkozás, illetve az
erős szeszesitalok gyomorfalromboló hatása miatt érezhetjük, és megint ott
tartunk, hogy ha a máj és a vese jól működnek, nem következhet be az általános
savasodás.
Forrás: patikamagazin.hu
0 Megjegyzések