A hosszúnak tűnő tél után a többségünk már alig várja a kellemes tavaszi napsütést, ám a levertség és az energiahiány érzése messze űzi a jókedvet. A tavaszi fáradtságnak keresztelt jelenség okozta vérkeringési panaszok nem írhatók kizárólag az időjárás és az évszak számlájára.

A külső hőmérséklet fokozatos növekedésével kitágulnak ereink is, amely átmeneti ideig a vérnyomás csökkenését is eredményezheti, ám a tavasz elején még az olyan emberek is szélsőséges hangulat és közérzet-ingadozásról számolnak be, akiket általában kevésbé visel meg az időjárás-változás. A jelenségben szerepet kap – az évszakokkal együtt mozgásban lévő - hormonszintünk változása is: a tavaszi, napsütéses órák számának növekedésével a fény hatására a szerotonin elnevezésű hormon (boldogsághormon) termelődése is növekszik, ám a télre jellemző hormon, a melatonin (amely leginkább a megfelelő mennyiségű alvásért felelős) még elég nagy koncentrációban van jelen testünkben. A két hormon egyidejű, viszonylag nagy szintje gondoskodik a fáradtság és erőtlenség érzéséről.

A tavaszi fáradtság legjobb ellenszere, ha elébe mégy, és a megfelelő óvintézkedésekkel esélyt sem adsz felbukkanásához. Mindennapjaidat ajánlatos úgy szervezni, hogy a lehető legtöbb időt tudd napfényben tölteni. Ha munkahelyed lehetővé teszi, az ablakok árnyékolását függeszd fel, s a déli ebédidőben mozdulj ki a szabadba egy rövid napfürdőre. Ha erre odafigyelsz, a melatonin-szinted folyamatosan csökkenni fog, s ha ezt még kellő mennyiségű, a szabad levegőn végzett testmozgással kiegészíted, hangulatod is kiegyensúlyozott lesz.

Étkezésedet is igazítsd az új évszakhoz: fogyassz több, friss hozzávalókból – salátából, zöldségfélékből – elkészített ételeket, ezzel is a hormonális átállást segíted elő. Ne idegenkedj az újhagyma erős illatától sem, fogyasztása ugyanis különösen jót tesz a szív- és érrendszerednek, mivel a vérkeringést élénkíti.

Természetesen ne csak a belsőleg ható tényezőket vedd figyelembe: a hideg-meleg víz váltakozásával végzett zuhanyzás reggelente nem csak hatásosabb a legerősebb feketekávénál, hanem egészségesebb is, hogy a cellulitis elleni jótékony hatását ne is említsük… Még ha a hideg vizet kevésbé is bírod, ajánlatos a tusolást minden esetben egy alacsonyabb hőfokú szakasszal befejezni. A szaunába járás pedig a vérkeringés élénkítése mellett az immunrendszert is erősíti.


Ha mindezt megtetted, még mindig ott lakozhat benned is a mindenkiben megtalálható kisördög, a „majd-inkább-holnap-fogok-hozzá” jelmondatot ismételgető hang, ám ellene is hatásos fegyver van kezedben: ajánlatos ilyenkor a ruhatárat is megújítani, s a tavasz színeibe bújni, valamint parfümök terén is a friss, tavaszi illatokat előnyben részesíteni. Az otthon gubbasztás helyett pedig a kimozdulást választani, már amikor a sokszor szeszélyes tavaszi időjárás csak lehetővé teszi – leginkább barátokkal-barátnőkkel, s az enerváltságot közösen elfelejteni.