A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek mintegy fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása.

A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása.

A sugárzás természetesen káros hatással bír az ép szövetekre nézve is. A daganatos sejtek sugárérzékenysége azonban általában nagyobb, mint az ép szöveteké, így nagyrészt szelektív hatás érhető el. Sok év kutatómunkájának köszönhetően igen nagy előrehaladás történt a sugárterápiás eljárások terén. A kezelések egyre szelektívebbé és hatékonyabbá válnak.

A sugárkezelés során elérhető végleges gyógyulás. Sajnos azonban még ma is sok esetben csak a daganatos szövet növekedésének késleltetése, a daganatos fájdalom csökkentése a kezelés eredménye.

A sugárkezelés lehet önálló altarnatíva egyes daganatok kezelése során (gégerák, bőrdaganatok), többnyire azonban a sebészi és kemoterápiás eljárásokkal együtt, kombinálva alkalmazzák.

A sugárterápia formái

A sugárterápia során kétféle eljárást alkalmaznak: külső, illetve belső besugárzást. A külső besugárzás során egy a szervezettől meghatározott távolságra lévő sugárforrásból adják le a sugarat.

 A leggyakoribb daganatok első tünetei
A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.

A belső besugárzás olyan eljárás, mely során szervezetbe behelyezett sugárforrások adják le károsító sugarakat. Leggyakrabban emlő-, prosztata tumoroknál, valamint méh- és végbéltumorok esetén használatos eljárás.

A sugárterápia megtervezése az onkológus-sugárterapeuta orvos feladata. A tervezés során CT, MR , egye esetekben PET vizsgálatokkal azonosítják a besugarazandó terület pontos méretét, elhelyezkedését.

Ezt követően az orvos a daganat típusa, kiterjedése és sugárérzékenysége alapján tervezi meg a kezelést. A sugárkezelés arra kifejlesztett speciális centrumokban történik. A sugárterápiás készüléket a páciens melletti helyiségből számítógép segítségével irányítják.

Maga a besugárzás nem fáj, nem okoz kellemetlen érzést. Egy-egy alkalommal néhány percig tart. A kezelés után a beteg a környezetére nézve nem veszélyes, mert nem válik sugárzóvá. Ez alól kivétel a radioaktív anyagok használata, pl. pajzsmirigytumorok esetén.

A sugárterápia mellékhatásai

A sugárkezelés mellékhatásai a besugárzott terület nagyságától és a sugár mennyiségétől függenek. A mellékhatások lehetnek koraiak, illetve későiek. A korai mellékhatások általában a terápia utolsó szakaszában jelentkeznek, fokozatosan erősödnek, de 2-4 héttel az utolsó kezelést követően már nagy mértékben csökkennek.

A betegségmegelőzésről
A prevenció fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Mindenkinek ajánlott, hogy éljen a megelőzés lehetőségeivel.

A késői mellékhatások a sugárterápia befejeződését követően hónapok, vagy akár évek múlva jelentkeznek.
Leggyakoribb általános panaszok a fáradékonyság, az étvágytalanság és a bőrtünetek.

A sugárkezelés folyamán a szervezet a szokásosnál több energiát használ fel, ez az oka a fáradságnak. Ez a tünet a kezelés befejezése után még 4-6 hétig is eltarthat.

Fontos, hogy a beteg táplálkozása kiegyensúlyozott legyen, hogy a nagyobb mértékű súlyvesztést megelőzze. Fehérjékben, vitaminokban gazdag, kalóriadús ételek fogyasztása ajánlott. Legtöbb esetben kalóriadús tápszerek fogyasztása is indokolt.

A sugárzásnak kitett bőrfelületen olyan tünetek alakulnak ki, mint napégés esetén. A bőrfelület kiszárad, lehámlik, viszkető érzés jelentkezik.

A tünetek enyhítésére langyos vizes borogatás, semleges mosdószer, testápoló használata ajánlott. Dezodorok, parfümök, púderek használatát kerülni kell.

A hajvesztés általában átmeneti, de a haj lassabban nő vissza, mint kemoterápiás kezelést követően kialakult kopaszság esetén.

Meddőség és egyéb mellékhatások

A fej-nyaki tumorok esetén a radioterápia mellékhatásaként gyakran nyálhiány, szájszárasság, ízlelési képesség csökkenése következhet be, ez étvágytalansághoz, étkezési nehezítettséghez vezet. A testsúlyvesztés elkerülése érdekében ezért a következők ajánlottak: többszöri, kisebb mennyiségű étkezés, vitaminok szedése, kalóriadús folyadékok fogyasztása.

A hasi régiót érintő besugárzás esetén leggyakoribb mellékhatás a hasmenés. Ebben az esetben is fontos a megfelelő vitaminbevitel, a kalóriában gazdag folyadékpótlás. Kerülni kell a koffein tartalmú italok (kávé, tea), a tej és tejtermékek fogyasztását.

A medencét, kismedencét érő besugárzásnak vizelési és székelési problémák lehetnek a következményei, ezek rendszerint megfelelő gyógyszerekkel ellensúlyozhatók.

Ugyancsak fontos kiemelni az alhasat, kismedencét érintő sugárkezelés esetén az ivarszervekre gyakorolt hatást. A sugár károsíthatja a férfiak megtermékenyítő képességét, a nők fogamzóképességét. A sugárkezelés ideje alatt és azt követően meghatározott ideig a gyermeknemzés elkerülése ajánlott a magzatra gyakorolt káros hatások miatt.

Forrás: webbeteg.hu