Egy-két apró sminkelési trükkel teljesen megváltoztathatod a tekintetedet és az arcodat.

Egy rossz smink tönkreteheti az adottságaidat, míg egy jól megválasztott technika pedig kiemeli őket. Ezért fontos, hogy tisztában legyél vele, mi áll jól neked.

A szemed formája döntő lehet abban, hogy milyen smink hozza ki a lehető legtöbbet az arcodból. Elmondjuk, hogyan fesd ki a lélek tükrét az alakja szerint.

A szemek egymástól való távolsága

Azt, hogy közel ülő vagy távol ülő szemeid vannak, könnyen megállapíthatod. Mérd le, hogy a két szemed közé befér-e egy harmadik. Ha nem, akkor közel ülő, ha igen, sőt, még marad is hely, akkor távol ülő szemeid vannak.

Előbbi esetben úgy használd a színeket, hogy a felső szemhéjon az orrnyeregtől a halánték felé haladva világosodjon a festés. Ez optikailag megnöveli a távolságot a két szemed között. Belülre fehér vagy valamilyen világos, pasztell árnyalatot használj, amiben egy kevés csillám is van. Ebből egy kicsi az orrnyeregre is kerülhet. Kívül a szürkés, füstös árnyalatok valamelyike, a sötétkék és a sötétzöld a legjobb választás.

Ha viszont távol ülő szemeid vannak, ennek pont az ellentettje a megfelelő számodra.

A szem belsejére használj sötét tónusú szemhéjfestéket, és kifelé haladva világosíts a színeken.

A szemgödör mélysége

Ha a szemgödröd mélyen ül az arcodban, az optikailag kicsinyít, így a cél ennek az ellensúlyozása.

Ebben az esetben számodra a világos színek ideálisak, például a rózsaszín vagy a világoskék. Vigyázz, hogy tényleg finom árnyalatokat válassz, különben az eredmény túl hivalkodó lesz. A színeket a szemhéj felső és alsó részén is használhatod, a szemöldökcsont alá pedig az adott árnyalat egy sötétebb tónusát vidd fel.

Ha a szemeid kidomborodnak, akkor már nincs túl sok dolgod, hiszen formájukból adódóan hangsúlyosak. Bátran használhatsz sötét színeket, sötétkéket, barnát, grafitszürkét vagy feketét. A füstös szemfestés neked különösen jól áll, főleg, ha a szemöldökcsont alá valamilyen világos színt viszel, ami kontrasztot ad a sminknek.

A szem íve

Amennyiben felfelé ívelő szemeid vannak, könnyű helyzetben vagy, mert csak a szem természetes vonalára kell rásegítened némi fekete tussal a felső szemhéjon és az alsó szempillák tövében. Gyönyörűen mutat, ha ehhez csontszínű vagy csillámos fehér szemhéjpúdert választasz, amely emeli a tekintet csillogását.

Ha lefelé ívelnek a szemeid, az a dolgod, hogy optikailag megemeld őket. Számodra tökéletes választás a sötét színű cicavonal, ami a szemed sarkából kunkorodik felfelé. Bármilyen világos szemhéjfestékkel párosítva jól mutat.

Ha rejtett szemeid vannak, vagyis a szemhéj a mélyítővonalon túllóg, ne használj túl hangsúlyos színt az alsó vízvonalra, mert az tovább kicsinyíti a szemedet. Inkább a mélyítővonal feletti részre vigyél fel sötét árnyalatot, amely a szemöldökcsont felé haladva egyre világosodik.

Forrás: femina.hu