A legtöbb ember sokkal könnyebben meg tudja különböztetni saját arcát a különböző fajokétól, mint másokét. Miért van ez így? Egyáltalán van jelentősége?

Ezeket a kérdéseket boncolgatják a Teesside Egyetemen Dr. Kazuyo Nakabayashi vezetésével, aki 80 000 font értékű hitelt nyert a Gazdasági és Szociális Kutatási Tanácstól (angol elnevezés után az ESRC), hogy levezényeljen egy 15 hónapon át tartó kutatási projektet. "A térfigyelő kamerás megfigyelőrendszerek képminősége még mindig eléggé szegényes, a rendőrség még ma is nagyrészt a szemtanúkra támaszkodik, ha például egy ember által elkövetett városi támadásról van szó. Ám ha a szemtanúk mindössze annyit tudnak csak elmondani, hogy a támadó egy japán férfi volt, azzal nem sok segítséget nyújtanak a hatóságoknak a portré kidolgozásában." - mondja Dr. Kazuyo Nakabayashi, a Társadalmak Jövőjével foglalkozó Intézet Pszichológiai Tanszékének egyetemi adjunktusa.

Az ESRC által lehetővé tett, 15 hónapig tartó kutatási projekt során Dr. Nakabayashi Japánban végez kísérleteket. Összehasonlítja a viselkedéseket és szemtanúk által szolgáltatott adatokat. "Úgy tűnik, előjönnek a sztereotípiák, amikor különböző rasszokból származó arcokat kell megkülönböztetni, felismerni, de erre nincs még kielégítő magyarázatunk. A kutatás a keresztezett rasszokból származó arcok felismerése alapjául szolgáló perceptuális és kognitív folyamatokat vizsgálja. Minél többet értünk meg ezekből a mechanizmusokból, annál több elméleti és gyakorlati következtetést vonhatunk le, például a szemtanúk vallomásait illetően." - mondja Nakabayashi.

A tanulmány során különböző rasszokból származó diákokat kérnek majd meg különböző keleti és kaukázusi arcok fotóinak és interneten lévő képeinek megvizsgálására, majd a felismerést segítő kulcstényezőket. "Rögzítjük a szemmozgásokat, mialatt az emberek vizsgálgatják egy rakás fehér és keleti ember arcát, hogy kiderítsük, az arcok melyik részeit figyelik meg, és mennyi időt töltenek egy-egy részlet vizsgálatával. Később arra kérjük őket, keressék meg és azonosítsák a már ismert arcokat a többi közül."

Forrás: noinetcafe.hu