Az asztma évente többszázezer nap iskolai és munkahelyi hiányzásért felel minden évben. A súlyos asztmás rohamok kialakulásának kockázata csökkenthető a megfelelő kezeléssel, illetve azzal, ha Ön képes felismerni és kezelni a roham előjeleit.

Három alapvető esetben merülhet fel, hogy orvosával az asztmáról beszéljen.

Ha úgy gondolja, hogy Önnek asztmája van
Sípoló légzés, nehézlégzés, mellkasi szorító érzés vagy fájdalom, valamint a köhögés az asztma gyakori tünete. A sípoló légzés különösen gyakori tünet gyermekkori asztmában. Van azonban olyan beteg is, akinek sohasem sípoló a légzése, hanem az asztma húzós (spasztikus), éjszaka fokozódó köhögési rohamok formájában jelentkezik. Amennyiben Ön vagy gyermeke gyakran több napon keresztül köhög, vagy az aszthma más tüneteit észleli, forduljon orvosához!

Az asztma és tünetei
A legtöbb aszthmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást megakadályozhatja.

Ha tudja, hogy Önnek asztmája van
Ha Ön tisztában van azzal a ténnyel, hogy asztmás, beszéljen orvosával az állapot lehetséges kezeléséről! Orvosával együttműködve kidolgozhatnak egy kezelési tervet, amely segítségével az asztmás tünetek kézben tarthatók. A roham megelőzése vagy felfüggesztése megtanulható! Fontos, hogy ne próbálja meg asztmáját egyedül kezelni. Számos asztma eredetű halál hátterében az elégtelen kezelés áll.

Ha az alkalmazott gyógyszer nem használ
Előfordulhat, hogy az Ön által alkalmazott gyógyszer nem elég hatékony. Azonnal jelezze orvosának, ha a gyógyszer előírt mennyisége mellett nem válik tünetmentessé! Lehetséges, hogy nem megfelelően használja az inhalációs eszközt. Ne próbálja egyedül megoldani a problémát, hanem forduljon orvosához, a helytelen eszközhasználat és a túl nagy mennyiségű gyógyszer szedése ugyanis veszélyes lehet!

Milyen szövődményekkel járhat az asztma nem megfelelő kezelése?

Fontos tudni!
Ne próbálja meg asztmáját egyedül kezelni!
A helytelen eszközhasználat veszélyes lehet!
A rohamoldó gyógyszerek több mellékhatással rendelkeznek!
Az asztma megfelelő kezelésével megelőzhetők bizonyos, az antiaszthmatikumok (az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek) hosszútávú szedése mellett kialakuló mellékhatások. Az inhalációs (belélegzéssel alkalmazható) corticosteroidok kevesebb mellékhatást okoznak, mint az orális corticosteroidok, és használatuk mellett ritkábban van szükség rohamoldó kezelés alkalmazására.

Mivel az asztma alapjában véve egy gyulladásos betegség, a megfelelő gyulladásgátló kezelés elmaradása esetén a légutak szerkezete károsul. A károsodás eredményeként a légutak tovább szűkülnek, és a kezeléssel is kevéssé lesznek befolyásolhatók.

Forrás: webbeteg.hu