Hogyan vegyük ki, mire figyeljünk a csípés után? Vajon kivel-mivel van dolgunk amikor eltávolítjuk a kis fekete élősdit?

Dübörög a kullancsszezon, az élősködők pedig nem csak az erdőkben, de városi parkokban, kertekben és a játszótereken is támadnak. Következzen a kis kullancskalauz, amit érdemes komolyan venni. Cikkünkhöz segítséget kértünk Dr. Lakos Andrástól, aki a kullancscsípések és az általuk terjesztett betegségek szakértője.

A kullancs
A kullancsok a pókok családjába, azon belül is az atkafélék közé tartozik, közel 800 fajuk ismert, hazánkban ennek töredéke fordul elő. Számos, emberre veszélyes vírust terjesztenek, de itthon csak három fajta fertőzéssel kell komolyabban számolni: a kullancs okozta agyvelő-agyhártyagyulladás, a Lyme-kór, és a TiBoLa.

Mivel a kullancsok fiatalabb alakjai még megszívott állapotban is kisebbek a gombostű fejénél, illetve szeretnek hajaltokban, a hajas fejbőrnél megtapadni, gyakran előfordul, hogy nem is vesszük észre, hogy megcsíptek minket. Fontos, hogy a védekezésre nagy hangsúlyt fektessünk, főleg ha a természetbe készülünk! De tudnunk kell a helyes kullancseltávolítási módokról is, figyelni a jellegzetes tüneteket, és elfelejteni a népi gyógymódokat, amik, ha nem is ártanak, de teljességgel haszontalanok.

Mindenhol ott vannak
Dr. Lakos András a legtöbb megbetegedést a nemtörődömségnek tudja be. Mint mondja: „Az emberek a médiából áradó temérdek híradást felesleges riogatásnak vélik, magukra nem tekintik reális veszélynek. Majd mindenki azt hiszi, hogy csak mások betegedhetnek meg. Ritka, hogy valaki megfelelően védekezik, és mégis megfertőződik.”

Leghatékonyabban akkor védekezhetünk a csípések ellen, ha ki sem lépünk az utcára, hiszen kullancsokkal akár a város közepén is találkozhatunk. Ha mégis úgy döntünk, hogy nem zárjuk el magunkat hermetikusan a külvilágtól, nézzük át, hogyan védekezhetünk!

A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb a támadó kullancs. Április-július a legveszélyesebb időszak. Kirándulni és kertészkedni mindenképpen hosszú nadrágban menjünk, a nadrágot tűrjük a zokniba, a pólót a nadrágba. Hosszú hajúak viseljenek copfot, és ha lehet, sapkát is! A kullancsriasztókról megoszlanak a vélemények, de egy biztos, hogy a B-vitamin, tehát a Poly-B tabletta teljesen hatástalan a kullancsokkal szemben. A piacon kapható riasztók általában védenek, de csak nagyon rövid ideig, mert kis koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagot.

Eltávolítás
Az emberek többsége csak olyan információkkal rendelkezik a kullancsok által terjesztett betegségekről, amiket vagy szájhagyomány útján, vagy a rossz tapasztalatok alapján gyűjtöttek. „Szinte csak azok fertőződnek meg, akik szakszerűtlenül távolították el a kullancsukat. Az orvosi rendelőkben általában nincsenek szakszerű eszközök, maguk a doktorok is azt gondolják, nem érdemes túl sokat vacakolni az eltávolítással.” - mondja Lakos doktor.

Akkor mégis hogyan távolítsuk el a kullancsot? A gyógyszertárban kapható, acélból készült, rugós kullancscsipesz jól használható. Bár nehéz vele megfogni az állatot, de úgy tudjuk a parazitát eltávolítani, hogy közben nem nyomjuk össze a testét. A Lyme baktérium a kullancs gyomrában található legnagyobb számban, így minden olyan mozdulat, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. Ezért nem ajánlott az otthoni, tompa szemöldökcsipesszel próbálkozni.

A kullancskanál csak a kifejlett, nagyobb testű kullancsok eltávolítására alkalmas, de inkább az állatgyógyászatban veszik hasznát. Az embereknél a kifejlett kullancsok eltávolítása ritkán okoz gondot, közönséges, hegyesebb csipesszel is meg lehet őket fogni a fejükhöz közel. Semmiképpen se használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit, a rendelőben fellelhető fertőtlenítő szereket, és ne tekergessük a kullancsot! Miután megfogtuk és lassan húzni kezdtük, hagyjunk fél percet, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Tehát lassan húzzuk ki, ne tépjük!

Mikor forduljunk orvoshoz?
„A Lyme baktérium a kifejlett kullancsok 50 százalékában jelen van, az agyvelőgyulladás 1:1000-nél kisebb arányban. Így minden kullancsot fertőzőnek kell tekinteni.”

A Lyme-kórnak jól látható tünetei vannak. A csípés után és általában annak a helyén lappangási idővel fokozatosan növő pír jelentkezik.

„A csípés miatt nem szabad orvoshoz fordulni. Ha jön a folt, ami legalább 5 centiméter átmérőjű, akkor kell tapasztalt klinikust felkeresni. Ha a páciens nem vette észre a csípést, érdemes megvárni a 8 centimétert, kivéve a gyerekek füle tövénél jelentkező foltok esetében.”

A Lyme-kór pírját nagyon egyszerű összetéveszteni az allergiás kiütésekkel, így ha nem kerültünk kapcsolatba allergizáló dolgokkal, érdemes felkeresnünk szakembert! A Lyme-kór a legtöbb esteben maradéktalanul gyógyítható.

A másik kullancsok által terjesztett betegség az agyhártya és agyvelőgyulladás. A betegség 3-21 napos lappangási idő után jelentkezik általában kétfázisú magas lázzal. Az első fázis csak láz- és izomfájdalmakkal jár, pár nap alatt szűnik, majd 1-3 napos tünetmentesség után magas láz, fejfájás, szédülés és hányás kíséretében mutatkoznak az idegrendszeri tünetek. Szerencse kérdése, hogy csak jóindulatú agyhártyagyulladás, vagy a súlyosabb agyvelőgyulladás, esetleg gerincvelő-gyulladás is kialakul-e. A betegség nagyon veszélyes, akár halálos kimenetelű is lehet, ezért a megelőző védőoltás beadása erősen javallott! A fertőzés átvészelése életre szóló immunitást hagy maga után.

„Oltás csak a kullancs által terjesztett vírusos agyhártya és agyvelőgyulladás ellen van. Az oltások bevezetése előtt átlagosan 300 megfertőződés volt, azóta csak 50 esetet regisztrálnak. A fertőzés súlyos klinikai tünetekkel, és 50 százalékban tartós maradványtünetekkel jár. Emiatt indokolt az oltás alkalmazása.”

Ha minden utasítást betartunk, és figyelünk magunkra és egymásra, nem kell tartanunk a szabadtéri programoktól, amik - kullancsszezon ide vagy oda - a nyár legszebb pillanatai.



Forrás: vidget.hu