A virág a természet egy kis csodája: a növény szaporítószerve, ünnepi jelkép, a szeretet egyik kifejező ajándéka. A virág elbódít illatával, elvarázsol szépségével, üzenetet közvetít. Más megközelítésben a virág egy különleges csemege, egy rabul ejtő íz- és formavilágot kínáló ínyencség. Ebből az okból kívánkozik a tányérra.

A levendula ezen kívül egy másik üzenetet is hordoz magában. Ebben a mocskos és a vesztébe rohanó világban a levendula a tisztaság, a nyugalom, a békesség megtestesítője. Gondoljunk csak egy virágzó levendulamezőre, amikor pillangók táncolnak rajta, milyen gyönyörű dallamok kelnek szárnyra máris bennünk, hiába van az út másik oldalán a mi való világunk.

Az ókor óta ismerték a levendula egészség-javító hatásait. A javallatok közt nyugtató, fertőtlenítő, sebregeneráló, görcslazító, feszültség-, és stresszoldó tulajdonságait szokás említeni. Felhasználása nagyon sokrétű: a kozmetikai ipartól a fitoterápián át, a likőripar és újabban a gasztronómia is megkülönbözetett érdeklődéssel fordul a levendula felé. Az ezoterikus gondolkodásban a levendula a kifinomult szellemi energia jele. A levendula virágszínét kedvelőkre a misztikus gondolkodásra való hajlandóság jellemző. A keresztény kultúrkörben - a virág lila színe miatt - a bűnbánatnak, így Mária Magdolnának az attributuma, de egyúttal jelzi Szűz Mária alázatosságát is. A középkor nagy doktora, Szent Hildegárd a levendulát borban, vízben, mézben főzve készített orvosságot betegeinek. Vallotta, hogy a fej különleges és feltétlen gyógyszere tisztítja az elmét, éber és eleven tudatot eredményez. Jó befolyással bír a szívre, gyomorra, májra.

A levendula konyhában egy új és izgalmas történet! Lehet vele ízesíteni, díszíteni, színezni, lehet többféle módon tartósítani a levendulában szegény időkre. Olyan sokoldalú növény, hogy az étlap minden fejezetében ott lehet a helye, a levestől a húsételeken át a süteményekig, italokig. A levendula más fűszerekkel is házasítható, de mindenképpen karakteres fűszert válasszunk mellé, mint a rozmaring, a bors vagy a fokhagyma, az erős aromák így teljesednek ki egymásban. A levendula szárát sose dobjuk ki, mert nem csak potpourriba használhatjuk fel, de ha grillezünk, és a parázsba dobunk egy-egy csomócska szárat, nagyon finom illat lesz, ami átjárja a húst, a zöldséget is. Ha levendulavirágzás idején teszünk el levendulás cukrot, akkor egész évben süthetünk levendulás kekszet: kinek-kinek vérmérséklete szerinti mennyiségű levendulavirággal.

forrás: stop.hu