Leonardo Da Vinci: Önarckép
Az esztergomi Dzsámiban Magyarországon először látható a Leonardo da Vinci találmányait bemutató makettek kiállítása. A különleges fából készült működő makettek június végéig tekinthetők meg.
Szárazföldi és hajókra szerelhető fegyvereket tökéletesített, megnövelte a mozsárágyúk tüzelőerejét, új csúcsíves lövedékeket, gránátokat, ágyúkat, kőhajítókat tervezett. Leonardo találmányai között szerepelt egy óriás számszeríj, egy körágyús harckocsi, egy “spirálkopter”, egy mozsárágyú, egy siklószárny is. A reneszánsz mester, Leonardo da Vinci számos képtelen ötlete mellett sok ma is használatos tárgyat talált fel. Rajzai és leírásai alapján készült makettek kiállítása nyílt Esztergomban.

Napjainkban világszerte több múzeumot megtöltenek Leonardo da Vinci munkái, a leírásai alapján szakmájukat értő mesterek által elkészített modellek. Firenze, Milánó, Róma, New York legizgalmasabb interaktív kiállításai között tartják számon a Leonardo mester műveit bemutató tárlatokat.

Hegyközkovácsiban egy magyar fafaragó-asztalos mester, olasz felkérésre kifaragta, elkészítette a legjelentősebb Leonardo-modelleket, amelyek az említett itáliai múzeumokban hirdetik a reneszánsz feltaláló zsenialitását. Tavaly a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban, idén tavasszal a Marosvásárhelyi Múzeumban állították ki Antal Lajos mestermunkáit – mindenhol nagy sikerrel.

Az esztergomi Dzsámi Magyarországon az elsők között mutathatja be az elmés szerkezeteket, Antal Lajos keze munkáját.

Leonardo, a feltaláló
Időpont: 2013. május 2 – június 29. 10:00-17:00
Helyszín: Esztergomi Dzsámi, Esztergom
Az Esztergomi Dzsámi története és a programok megtalálhatók a honlapon: www.esztergomidzsami.hu

forrás: cultura.hu