Ön tudta?
A Föld népességének 75 százaléka laktázhiányos: az ázsiai,
dél-amerikai és afrikai rassz esetén szinte biztosan számíthatunk a betegség
megjelenésére. A kaukázusi népcsoportban ezzel szemben 10-15 százalék körül
alakul az előfordulás.
A laktóz (tejcukor) a tejben és a tejtermékekben előforduló
diszacharid, melyet a laktáz nevű enzim alakít át a vékonybélben felszívódó
egyszerű cukrokká, glükózzá és galaktózzá. A szükséges enzim teljes vagy
részleges hiánya laktózintoleranciát okoz, ekkor a tejcukor nem emésztődik meg,
nem szívódik fel, koncentrációjának megfelelően vizet szív a bélbe és
tejfogyasztást követően hasmenést okoz.
A vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik,
rövidláncú zsírsavakra, végül széndioxidra és hidrogénre bontják le, tovább
fokozva a haspuffadást és a hasmenést (a fruktóz és a szorbitol nagy mennyiségű
fogyasztása is hasonló tüneteket produkálhat).
A laktázszint a születés után a legmagasabb, ezután az
életkor előrehaladtával - folyamatos laktózbevitel ellenére - is csökken. A
betegség általában 20-40 év között jelenkezik.
Férfiak és nők egyforma gyakorisággal érintettek.
Érdekesség, hogy a laktázhiányos nők egy része a terhesség alatt visszaszerzi a
laktózbontó képességet, ennek oka valószínűleg a lassabb bélmozgás és a
megváltozott bélflóra lehet.
Cikkünk a hirdetés után folytatódik
Tejcukor-érzékeny
betegek táplálkozása
Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor
beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen, vagy
teljesen hiányzik a szervezetből. Ezáltal a tejcukor emésztetlenül halad a
vastagbélbe, ahol a baktériumok elbontják rövid szénláncú zsírsavakká és
gázokká.
Az öröklődő teljes laktáz-hiány nagyon ritka kórkép, már az
anyatejes táplálás alatt panaszok jelentkeznek. Az életkor előrehaladtával
fokozatosan csökkenő laktázszint miatt fellépő elsődleges laktóz intolerancia a
gyermekkor után kezdődik.
A másodlagos, vagy szerzett laktáz-hiány egy a vékonybelet
(is) érintő betegség következménye, ez lehet fertőzés (gyomor-bélhurut),
antibiotikum-kezelés, lisztérzékenység, Crohn-betegség, daganatok sugár és
kemoterápiája, rövidbél szindróma, cukorbetegséghez társuló bélmozgászavar.
Hogyan lehet felismerni a betegséget?
Abban az esetben gondoljon laktóz-intoleranciára, ha tej
vagy tejtermék fogyasztását követően jelentkező laza, hasmenéses széklet,
puffadás, gyakori teltségérzet, hasi fájdalom és hányinger figyelhető meg.
Hogyan különíthető
el más betegségektől?
Irritábilis bél szindróma. A tejcukor-érzékenységhez hasonló
panaszokat okozhat az irritábilis bél szindróma, ezért a két betegség könnyen
összetéveszthető, ugyanakkor egy betegnek lehet egyidőben mindkét betegsége. A
tej elhagyása az étrendből segíhet a diagnózisban.
Allergia. Gyakran összetévesztik a laktóz intoleranciát a
tehéntejfehérje (laktalbumin) allergiával. Ez utóbbi, sokkal ritkább kórképnél
minimális tejbevitel is tüneteket vált ki, melyek a következők: kiütések,
hasmenés vagy székrekedés valamint véres széklet. Laktóz intolerancia esetén a
tejbevitel és a panaszok jelentkezése arányos, kis mennyiség esetén nincsenek
komoly tünetek.
A betegség diagnosztizálására funkcionalis tesztek
használhatók, ezek a következők:
laktóz-tolerancia teszt (laktóz fogyasztását követően mérik
a vércukor emelkedésének mértékét)
tej-tolerancia teszt (a fentihez hasonló, csak nem tiszta
laktózt, hanem tejet iszik a beteg)
hidrogén-kilégzési teszt: Jelenleg ez a választandó
diagnosztikus eljárás. A páciens laktózt tartalmazó tesztitalt fogyaszt el.
Három órán át félóránként a kilégzett levegőmintákban mérik a
hidrogén-koncentrációt. A kiindulási értékhez képest 20 ppm
koncentrációnövekedés laktáz hiányra utal.
laktózmentes étrend: a panaszok megszűnése a tejtermékek
elhagyását követően, majd a panaszok kiújulása az ismételt laktózfogyasztás
hatására a laktázhiány alapos gyanúját veti fel.
A funkcionális tesztek alapján az elsődleges és másodlagos
laktáz-deficiencia nem különíthető el. Képalkotó, tenyésztéses és endoszkópos
vizsgálatok akkor jönnek szóba, ha másodlagos laktóz intolerancia gyanúja merül
fel.
Mi a teendő tejcukor-érzékenység esetén?
Fontos tudni
Számos gyógyszer vivőanyagaként laktózt használnak, emelett
salátaöntetek, instant levesek,
margarinok, löncshúsok, forró csokoládék, instant kávék, krémsajtok,
tejszínporok, mesterséges édesítőszerek is tartalmazhatnak tejcukrot.
A tejcukor-érzékenység kezelési módja a tejtermékek
fogyasztásának kerülése. Ekkor a betegeknek más módon kell gondoskodniuk a
szervezet számára elengedhetetlen kalcium, riboflavin (B2-vitamin), niacin,
folsav, B1-vitamin, fehérje, A-, D-, B12-vitamin, kálium, magnézium, valamint
cink beviteléről.
A laktózmentes, vagy prehidrolizált tejek ma már gond nélkül
hozzáférhetők. A joghurtokat és sajtokat, továbbá a szója-alapú tejtermékeket a
laktóz intolerancia enyhébb formájában szenvedők jól tolerálják.
A másik lehetőség a tejtermékek fogyasztása előtt
laktáztabletták szedése, ha ez megfelelő dózisban történik.
A kezelőorvos feladata a másodlagos laktáz-deficiencia
kizárása, mert ezekben az esetekben csak a háttérben meghúzódó betegség
felismerése és kezelése vezethet gyógyuláshoz.
Forrás: webbeteg.hu
0 Megjegyzések