A komposztálást bárki könnyedén megtanulhatja, ráadásul ez
az egyik legjobb módja annak, hogy tegyünk valamit környezetünk védelméért és
egészségéért.
A komposztálás egy olyan biológiai folyamat, ahol a
különböző hulladékok és melléktermékek szerves részei humusszá alakulnak át.
Hazánkban a legfrissebb felmérések szerint mintegy 4.6 millió tonna hulladék
keletkezik évente, amelynek harminc százaléka szerves, vagyis a komposztálásban
újra felhasználható lenne. Használjuk ki ennek az előnyeit, hiszen csekélyke
ráfordítással a környezet, a föld, a kiskertünk, a növényeink is nagyon hálásak
lesznek.
A komposztáláshoz elsősorban a helyes arányokra kell
törekedni: olyan környezetet, feltételeket kell teremtünk a komposztáló helyen,
amely a mikroorganizmusokat, a gilisztákat, gombákat, a férgeket arra ösztönzi,
hogy részt vegyenek a különböző szerves anyagok lebontásában.
A komposzt-hozzávalót a közvetlen környezetünkben keressük.
Az úgynevezett zöld hulladékok kategóriájába leginkább a
konyhai hulladékok, a frissen levágott fű, a nedvdús, lágy anyagok tartoznak.
Kiváló komposztáló anyag például a gyümölcsök-, zöldségek héja, bele, az apróra
tört tojáshéj, a kávézacc, a teafilter tartalma, vagy az elhervadt virág. A
déligyümölcsök héjait lehetőleg ne tegyük a komposzt közé, ugyanis ezeket olyan
speciális anyagokkal kezelik, amelyek tartósítják és lelassítják a rothadási
folyamatot. A barna hulladékokhoz tartoznak az ágak, gallyak, az avar, a lomb.
Ezekre nagy szükség van, hiszen ezek biztosítják a vázanyagot is egyben,
amelyek a levegőztetést is biztosítják. Fontos még, hogy az érési folyamathoz
elengedhetetlen a megfelelő nedvességtartalom is, ne legyen se túl száraz, de
ne is csöpögjön. Aki először komposztál, annak érdemes a halom tetejére
úgynevezett segédanyagot, egy kis földet szórnia.
Ha összegyűjtöttük a hozzávalókat, akkor tegyük egy ládába,
vagy direkt az erre kiásott gödörbe. Nagyjából egyforma arányú zöld és barna
hulladékot szedjünk össze. Minél nagyobb a halom, annál gyorsabb lesz a bomlási
folyamat és annál jobban tartja majd a nedvességet is. Aztán jól locsoljuk meg
vízzel és fedjük le. Ha folyamatosan új anyagokat helyezünk a komposzthoz,
akkor az érési folyamat lassabb lesz. Amennyiben gyorsabban szeretnénk
hozzájutni az értékes humuszhoz, akkor forgassuk át a halmot négy-hat hetente
és gondoskodjunk a megfelelő nedvesség biztosításról is.
Ha kellemetlen szagokat érzünk, túl sok a zöld alapanyag,
tegyünk hozzá barna hulladékot. Ha száraz a halom, locsoljuk meg, dúsítsuk fel
nedvdús hozzávalókkal, zöld hulladékkal.. Ha muslincák lepik el, akkor is
keverjük össze és tegyünk bele leveleket és füvet.
Forrás: sokszinuvidek.hu
0 Megjegyzések