A gyűrűsfarkú makik is belehúztak, immár nekik is van egy kölykük.

Az elefántok, az indiai oroszlánok, a vombatok és sok-sok más állat mellett nemrégiben a gyűrűsfarkú makiknál is gyarapodott a család: a kilencéves Gumusnak született kölyke.

Bővült a makicsalád - Fotó: zoobudapest.com

A makikölyök ugyan már egyhetes, ám még most is kell némi szerencse vagy legalábbis türelem ahhoz, hogy a nagyközönség megpillanthassa az apróságot. Az ennyire fiatal makik ugyanis folyamatosan anyjukba csimpaszkodnak, aki féltő gondoskodással óvja őket. Ez igaz a mostani kicsire és Gumusra, az anyaállatra is.

A gyűrűsfarkú makik amúgy rendszeresen szaporodnak, minden évben születik legalább egy, de néha három kölyök is. A most világra jött kicsivel együtt összesen 13 gyűrűsfarkú maki él a budapesti állatkertben.
is halhatnak.” Ezt később a kezelőorvosa is megerősítette, amikor közölte Mariaval, hogy az ilyen korán született babáknál magas a halálozási arány.


Az asszony mégis bízott, és a szülőszobában feküdve csodáért fohászkodott. Még további két napig vajúdott, mire végül a 24 héten megszületett az első baba, Amy, alig 538 grammal. A második kislány, Katie azonban nem jött, sőt, abban a pillanatban, hogy a testvére megszületett, még a fájások is abbamaradtak.

„Mindenki döbbenten állt az események előtt, még az orvosok is, akik elmondták, sosem láttak még csak hasonlót sem.” Az orvosok végül másnap megpróbálták beindítani a szülést, de nem sok sikerrel, Maria és a férje ekkor döntöttek úgy, hogy a természetre bízzák a dolgot. Az asszony befeküdt a kórházba és a terhességéből hátralévő heteket ott vészelte át, abban a tudatban, hogy bármikor beindulhat a szülés.

Katie-t végül 87 nappal később, a 36. héten hozta világra, makkegészségesen.

Forrás: hir24