A labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjének győri visszavágóján a Videoton hiába nyert 2–1-re, a döntőbe 3–2-es összesítéssel a házigazda ETO jutott be, így a zöld-fehér gárda lesz a Debrecen ellenfele a fináléban.


Meg kell tartanunk az előnyünket! – adta ki a jelszót a Győri ETO mestere, Pintér Attila, utalva rá, hogy a Magyar Kupa elődöntőjének első felvonásán idegenben két góllal megverte legénysége a nagy bajnoki rivális Videotont. Az előny tudatában a hétvégi bajnoki kezdőjéből csak Koltai Tamás meg hírmondónak, a kispadon az impozáns Szasa Sztevanovics, Rok Kronaveter, Lipták Zoltán, Pátkai Máté, Nemanja Andrics, Marek Strestík, Tokody Tibor hetes foglalt helyet. A másik oldalon ezúttal Nikolics Nemanja volt az egy szem támadó, a védelmi kettőst pedig Juhász Roland és Marco Caneira alkotta.
Az első negyedórában kényelmes tempóban kezdtek a felek, álmatagon tettek-vettek a játékosok a tűző napsütésben, görcsösség és sietség nélkül – mintha csak egy Krúdy Gyula-regényből léptek, pontosabban andalogtak volna elő a főszereplők. Talán Szindbádot kereste a lelátón Vladimir Djordjevics, amikor a 22. percben levette a labdát az ötösön az előtte álló Nikolics Nemanjának, de a támadó elhibázta a ziccert. A mérkőzés első említésre méltó eseménye volt ez.

Ezt követően eszébe juthatott a pályán küzdőknek, hogy mégiscsak ők lennének a két legjobb magyar csapat jelen állás szerint, és innentől kezdve sokkal mozgalmasabb lett a mérkőzés, előbb Nikolics, majd Tarmo Kink hagyott ki ajtó-ablak helyzetet, majd Juhász Roland fejelt a kapufára egy szöglet után.
A fordulást követően is a Videoton volt aktívabb, Nikolics azonban harmadik lehetőségét is elpuskázta, Pintér pedig cserélt: a sorozat góllövőlistájának vezetőjét, Dudás Ádámot Marek Strestík váltotta.
Az 58. percben érett góllá a Vidi-fölény, Kovács István kényszerítőzött Mitroviccsal, majd az ötös jobb sarka elől kilőtte a hosszú alsót (0–1). A gólszerző gólöröm közben futhatott a kispad felé, mert azonnal lecserélte mestere Torghelle Sándorra, aki „ellen” Pintér Lipták Zoltánt küldte hadba.
Nemsokára Juhász lett Torghelle társa a csatársorban, szomorú előzmények után, ugyanis Nikolicsot agyrázkódás gyanújával mentő vitte kórházba (később kiderült, nagyobb volt az ijedelem, mint a baj, szerencsére). Felpörgött a mérkőzés, Álvaro Brachi értékesítette a Gyurcsó Ádám által kiharcol büntetőt (0–2), és máris kiegyenlítette csapata otthon összeszedett hátrányát.
Lendületbe jött a Fehérvár, ám a 75. percben Juhász Roland begyűjtötte második sárgáját, innentől pedig borzalmasan feszült lett a mérkőzés. Bátran ment előre a Videoton, de a ráadás második percében Tarmo Kink ügyesen használta ki, hogy Mladen Bozsovics messze kint áll a gólvonal előtt, és a 16-os elől a kapuba ívelt: 1–2, ezzel fináléba jutott a Győri ETO.
A vége botrányosra sikeredett: a lefújás után a biztonsági embereknek kellett saját testükkel, önfeláldozóan megvédeniük a játékvezetőt, Szilasi Szabolcsot a fehérvári játékosok haragjától. Az ügynek bizonyára lesz még folytatása.
Beszéljünk a mérkőzésről: ijesztő első húsz perc után parázs mérkőzést láthattunk az NB I első két helyezettjétől, és ki tudja, mi lett volna a találkozó végeredménye, ha Juhász Roland nem áll ki a hajrára? A tartalékos Győr azonban megragadta a lehetőséget, Kink pedig okos góllal juttatta a Magyar Kupa-döntőbe csapatát.
MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
GYŐRI ETO–VIDEOTON 1–2 
Győr, ETO-park, 3000 néző. V: Szilasi
Győri ETO: Molnár – Svec, Had, Djordjevics, Dinjar – Nicorec (Lipták, 62.), Kamber, Pilibaitis – Dudás Á. (Strestík, 53.), Kink, Koltai (Andrics, 60.). Vezetőedző: Pintér Attila

Videoton: Bozsovics – Brachi, Caneira, Juhász R., Szolnoki – Gyurcsó (Paraiba, 74.), Mitrovics, Kovács I. (Torghelle, 59.), V. Gomes, Alvarez – Nikolics (P. Vinícius, 67.). Vezetőedző: José Gomez.

Gólszerző: Kink (90.), ill. Kovács I. (58.), Brachi (73.  – 11-esből)
Kiállítva: Juhász R. (75.)

Továbbjutott: Győri ETO, 3–2-es összesítéssel.

Forrás: nemzetisport.hu
Fotó: Czerkl Gábor