Élettelen, rugalmatlan és fakó a bőröd? Úgy érzed, hogy emiatt szürke vagy és észrevétlen, netán félsz, hogy takargatnod kell majd magad a nyári forróságban? Most még nem késő változtatnod! A megoldás az arc és a test megfelelő hidratálása.

Az egészséges közérzethez elengedhetetlen bőrünk megfelelő ápolása. A napsugárzás, a dohányfüst, a szél, a hideg és a stressz is közrejátszik abban, hogy bőrünk dehidratálttá váljon. A bőr az egész napos igénybevétel során sok nedvességet veszít, melyet pótolni kell. A bőrápolás szakértői azonban megtalálták a kulcsot a megfelelően hidratált, egészségtől ragyogó bőrhöz: a bőr saját hidratációs hálózatának serkentésével támogatható a bőr optimális hidratáltságának elérése.

Az arc- és testápolók aktív összetevőinek köszönhetően lehetséges a bőrben lévő vízszállító csatornák, az aquaporinok aktiválása. Ezeken a csatornákon keresztül jut el a víz, a glicerin és más kisebb molekulák a sejt mélyebb, epidermális rétegeibe. Minél magasabb a vízszállító csatornák száma, annál több víz juthat el sejtről sejtre, egyre mélyebbre a bőrben.

A víz útja a sejtekbe

A testünket körülbelül 100 milliárd sejt alkotja. A sejtek közötti víz áramlásához elengedhetetlen a megfelelő nyomás. A tudósok már mintegy 100 éve felfedezték, hogy a víz a sejtmembránon keresztül képes terjedni. Azt azonban nem tudták megmagyarázni, hogy mitől képes ilyen gyors mozgásra a sejteken keresztül. Ez a kérdés hosszú időn keresztül, egészen 1988-ig a biokémia egyik megválaszolatlan kérdése maradt. Ekkor sikerült Peter Agre amerikai molekuláris biológusnak feltérképeznie egy addig ismeretlen fehérjét, amely a sejtmembránban található. További intenzív kutatómunka eredményeként kiderült, hogy ezek a molekulák olyan pórust alkotnak, amely képes a vizet sejtről sejtre szállítani. Így tehát sikerült az első vízszállító csatornát, az aquaporin-1-t azonosítani, melyért Agre 2003-ban kémiai Nobel-díjat kapott. Az Eucerin szakemberei ezt a Nobel-díjas felfedezést vették alapul, és éveken át tartó kutatások után kifejlesztették a vízszállító csatornák nevét viselő termékcsaládot.

A megfelelő hidratálás minden életkorban elengedhetetlen a bőr egészséges külsejének fenntartásához. Bármilyen életkorról legyen is szó, a környezeti stressznek kitett bőrsejtek veszíthetnek belső nedvességtartalmukból, ez pedig negatív hatással lehet bizonyos sejtfunkciók teljesítményére. Ennek eredményeként a bőr veszíthet ragyogásából, feszességéből, rugalmasságából, és mindez a ráncok korai megjelenéséhez vezethet. Ezért elengedhetetlen a bőr napi mélyhidratálása, hogy megtartsuk mind a bőrsejtekben meglévő nedvességegyensúlyt, mind a megfelelő bőrfunkciókat.

Forrás: otvenentul.hu