Ha odafigyelünk arra, mit és mennyit eszünk, akkor jókedvűek
leszünk, erőfeszítés nélkül végezzük a napi feladatainkat, ráadásul néhány
kilótól is könnyedén megszabadulunk. A friss gyümölcs és zöldség remek, könnyű
és egészséges energiaforrás. Emellett a halak, a diófélék is segítségünkre
lehetnek az energiatermelésben. Használjuk ki jótékony hatásukat, és építsük be
őket a mindennapi fogásainkba. Ellátják a szervezetet a megfelelő
tápanyagokkal, és az emésztésért felelős hormonokat is kedvezően befolyásolják.
1. nap: ebéd, vacsora
Uborkás pulyka (300 kcal)
Meghámozunk 30 dkg uborkát és apróra vágjuk. Megmosunk 12,5
dkg pulykamellet, csíkokra szeljük. Megtisztítunk egy kis fej vöröshagymát, és
felaprítjuk. Üvegesre pirítjuk 1 tk olajon, majd hozzáadjuk az uborkát, a
pulykacsíkokat, 1 tk sűrített paradicsomot, és kevergetve három percig
pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük 1,5 dl zöldséglevessel, és
lefedve nyolc percig főzzük. Apróra vágunk fél csokor friss kaprot, tálaláskor
az ételre szórjuk. Egy szelet rozskenyérrel kínáljuk.
Réparöszti (350 kcal)
Leöblítünk két-két szál friss petrezselymet, bazsalikomot és
fél csokor snidlinget, majd apróra vágjuk. Simára keverünk 7,5 dkg zsírszegény
túrót 2 ek ásványvízzel, sóval, borssal, és beledolgozzuk a zöldfűszereket.
Hűtőbe tesszük. Megpárolunk 5 dkg rizst. Lereszelünk két sárgarépát,
összedolgozzuk a rizzsel, egy tojással, sóval, borssal. Bevonatos serpenyőben 1
tk olajat forrósítunk, és a répás masszából közepes lepényeket sütünk. A
zöldfűszeres mártogatóssal tálaljuk.
2. nap: ebéd, vacsora
Zöldségleves (300 kcal)
Meghámozunk 15 dkg burgonyát, két szál sárgarépát, egy kis
fej karalábét, kockákra vágjuk. Megtisztítunk egy vékony szál póréhagymát,
felkarikázzuk. A zöldségeket megpirítjuk egy lábosban, 1 tk olajon. Sóval,
borssal ízesítjük, felöntjük fél liter zöldséglevessel és lassú tűzön kb.
tizenöt percig főzzük. Felkarikázunk egy zsírszegény baromfivirslit, zsiradék
nélkül megpirítjuk egy serpenyőben. A levesbe keverjük. Felaprítunk fél szál
friss petrezselymet, és tálaláskor a levesre szórjuk.
Tojásos rizssaláta (350 kcal)
Megpárolunk 5 dkg rizst, ha kész, hagyjuk kihűlni.
Felaprítunk fél csokor snidlinget, összekeverjük 1 dl natúr joghurttal, 1 tk
olajjal, csipetnyi sóval, borssal és curryporral. Az öntetet összekeverjük a
kihűlt rizzsel, és harminc percig állni hagyjuk. Keményre főzünk egy tojást,
majd meghámozzuk, kettévágjuk. Kevés sós vízben négy percig főzünk 15 dkg
brokkolirózsát, leszűrjük, kihűtjük, végül a rizsbe keverjük. Tálaláskor a
tetejére rakjuk a két fél főtt tojást, és így fogyasztjuk.
3. nap: ebéd, vacsora
Lazacos hamburger (350 kcal)
Leöblítünk, szárazra törlünk 10 dkg lazacfilét (bőr nélkül),
és bevonatos serpenyőben, mindkét oldalát két-két percig pirítjuk. Sóval,
borssal ízesítjük, hagyjuk kihűlni. Kettévágunk egy nagy, teljes kiőrlésű
lisztből készült magos rozszsömlét, mindkét felét megkenjük egy-egy evőkanál
zsírszegény tejföllel. Ráfektetünk egy-egy salátalevelet, rákarikázunk 5 dkg
salátauborkát, és rárakjuk a halfilét. Megszórjuk 1 tk szezámmaggal,
összeborítjuk, és azonnal fogyasztjuk.
Pirított tészta (350 kcal)
Megtisztítunk 25 dkg zöld spárgát, kis darabokra vágjuk, sós
vízben kb. nyolc percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Megfőzünk 7
dkg tésztát, ha kész, lecsepegtetjük, összekeverjük a spárgával. Megmosunk,
kettévágunk 10 dkg miniparadicsomot, ezt is a tésztához keverjük. Az egészet
egy kis tűzálló tálba ötjük, megszórjuk 1 ek reszelt parmezánnal, 1 tk darált
dióval, és a sütőben, 200 C-fokon kb. öt percig sütjük, amíg a teteje megpirul.
Reggelire lehet választani:
Gyümölcsös müzli
Összekeverünk 1 ek zabpelyhet 1,5 dl natúr joghurttal és 10
dkg felaprított eperrel. Megszórjuk 1 ek felaprított dióval, 1 tk mézzel és 1
tk citromlével ízesítjük.
Paradicsomos rántotta
Összekeverünk egy tojást 2 ek ásványvízzel, 1 tk sűrített
paradicsommal, 2 ek felaprított snidlinggel, sóval, borssal és megsütjük. Két
szelet rozskenyérrel, egy paradicsommal fogyasztjuk.
Naponta egyszer javasolt
- egy puffasztott rizstallér 7,5 dkg friss gyümölccsel, vagy
- 15 dkg uborka felszeletelve 12,5 zsírszegény túróval,
kevés friss kaporral ízesítve, vagy
- 12,5 dkg zsírszegény túró 1 tk instant kávéval és 3 ek
ásványvízzel kikeverve, vagy
- egy kis pohár natúr joghurt egy evőkanálnyi
földimogyorókrémmel elkeverve
Fehérjék
Az elfogyasztott fehérjék aktivizálják a glukagon nevű
hormont, amely segít a fogyásban. Támogatja a zsírok elégetését, és pontosan
annyi jótékony energiát állít elő, amennyi a szervezetünk számára szükséges.
Fehérjében gazdagok a fehér húsok, a tojás, a szója, a zsírszegény tejtermékek,
a tengeri halak. A szénhidrátok az elhízásért felelnek, ezeknek a fogyasztását
kerüljük.
Forrás: stop.hu
0 Megjegyzések