hely
Megjelent a Kossuth Rádió azonos című műsora alapján A hely című kötet, melybe 13 riport kerülhetett bele. Igyekeztek mindenki saját kedvencét beválogatni, de mivel csaknem ezer helyen járt már a stáb a négyéves fennállás alatt és összesen ezer riport készült el, ez nem sikerülhetett.
A hely című riportműsor négy éve szokatlan, érdekes és fontos helyekre viszi el a hallgatókat. Május 21-én épp ezredik alkalommal. A könyv is egy hely, betűk, szavak, történetek, emberek vannak benne. Duplán hely, mert a szerző is egy lapon foglal helyet a történettel. Ez esetben triplán hely, mivel a Kossuth rádió a Hely című műsorának 13 papírra vetett mása.  Az elmúlt 4 évben tizenketten szerkesztették a műsort - egy-egy történetük néha egy sorozatot, néha csak egy epizódot mutat be. Ott vannak a legnépszerűbb sláger műsorok: tűzoltók, bányák, női börtön éppúgy, mint a nagyon egyedi, félelmetes témák: vastüdőben.

A történeteket mind utánkövették a kötet kiadására: minden sztori aktuális alakulásáról is írnak a könyvben – a legtöbbjük azonban nem happy enddel végződik. Bekerült például Németh Miklós önvédelmi módszere is, melyet vak emberek számára fejlesztett ki. 2011-ben ugyanis bejárta a sajtót a hír: egy vak fiatalembert azért késeltek meg, mert nem adta át értékeit. Az ő közbenjárására született meg például az a rendelet, mely alapján immár négy éve bárhova magával vihetik vakvezető kutyáikat a vakok. 2007-ben ugyanis Németh Miklós volt az, akit kitessékeltek egy Sparból azért, mert kutyával akart bemenni. „Hogy fogyatékkal élők helyzete javuljon, ahhoz nem csak pénze, hanem a megfelelő emberi hozzáállásra is szükség van” – tette hozzá Németh Miklós. Az egyébként fekete öves aikido mester azóta vakokat tanít meg önvédelmi módszerekre. Óráin vakok és látók együtt is gyakorolnak úgy, hogy a látók szemét bekötik. „Ha tudják, hogy a vakok is meg tudják védeni magukat, nem néznek többet ránk úgy, mint egy UFO-ra” – tette hozzá. Példájához hasonlóan több esetben is megmaradt a riporter-riportalany közötti jó kapcsolat.

A kötetet, melyet a L’Harmattan Kiadó gondoz, 3000 példányszámban jelentettek meg.

forrás: kultura.hu