Sok ember még mindig megkérdőjelezi a vitaminok fontosságát
a táplálkozásban. Íme tíz ok, amiért mindenkinek fontos a táplálék-kiegészítők
használata.
1. A mai mezőgazdasági technikában az esetlegesen hiányzó
ásványi anyagokat kísérleti szérumokkal pótolják, melyek ugyanazt a formulát
veszik fel, mint az általunk várt vitamin, de hatásuk olykor eltérő lehet.
2. Számos étel hosszú utat tesz meg, mielőtt asztalunkra
kerül – mind a szállítás, mind a tárolás idején. E két tényező miatt a
táplálékok vitamintartalma csökken, olykor teljesen eltűnik, így a B- és a
C-vitamin esetében is.
3. Az ételek az élelmiszer-feldolgozás, valamint a főzés
során is veszítenek vitamintartalmukból, s szervezetünk épp ezért nem tudja
hasznosítani a számunkra igen szükséges anyagokat.
4. Sok zöldség és gyümölcsfajta manapság tenyésztett és
olyan alapanyagokból állnak, melyek nekünk ugyan nem feltűnőek, mégsem vesszük
hasznukat.
5. A változó étkezés, hanyag rágás, futva evés és a stressz
mind ahhoz vezetnek, hogy emésztésünk nem bír minden tápanyagot kiszűrni az
ételekből.
6. A gyógyszerek fogyasztásából manapság versenyt űznek az
emberek. Ezekben a termékekben olyan anyagok találhatók, melyek még
érzékenyebbé tesznek a betegségekre.
7. Speciális élethelyzetekben különös szükségünk van a
vitaminokra. Így például a terhes nőknek több folsavat, míg a klimaxos nőknek
több kalciumot igényel a szervezete.
8. Az egyre növekvő környezetszennyezés miatt a testünk
sokkal több vitaminra vágyik, mint általános esetekben. Ilyenkor nagyon
fontosak az antioxidáns vitaminok, mint az A-, a C-, vagy az E-vitamin
(ACE-vitaminok).
9. Mindenkinek vannak genetikai sajátosságai, melyek olykor
egy adott vitamin nagyobb igényében, máskor egy adott tápanyag sűrűbb
lebomlásában nyilvánulnak meg. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy minden
második betegség egy ásványi anyag, vagy egy vitamin hiányából alakul ki.
10. Mára már annyira fejlett az orvostudomány, hogy egyes
vitaminokkal akár a koleszterinszintet tudjuk csökkenteni, az izületi
gyulladásokat elmulasztani, vagy a rákot megelőzni.
Végezetül egy jó tanács: kerüljük a színezékek, az
édesítőszerek, a mesterséges anyagok és a tartósítószerek fogyasztását.
Forrás: http://sokszinuvidek.hu
0 Megjegyzések