Csak hasznosítani kellene, és ingyen fűthetnénk, használhatnánk meleg vizet, áramot termelhetnénk, primőröket termeszthetnénk.

Bűnös pazarlás, hogy egy geotermikus energiabom?ba fölött lakunk, s mégsem hasznosítjuk azt, inkább a messziről jött és drága gázzal fűtünk, vélekedik Fejér László professzor. Példaként említi, hogy már a rómaiak kihasználták a budai hőforrásokat: Aquincumot például az óbudai hévizekből látták el energiával.

Zalában, Iklód-Bördőcén két kútból 130 Celsius-fokos vízgőz jön fel. Ha ezt ráengednék egy áramtermelő turbinára, éjjel-nappal termelné az áramot, ezenkívül fűthetnék vele az egész falut, és még üvegházakra is jutna belőle.

A szakember szerint, ha csak a fürdők medencéiben egyszer már használt vizeket hasznosítanák, jelentősen hozzájárulnának a települések fűtésszámlájának csökkentéséhez. Példaként említette, hogy Szentesen hat kút vizét használják fel mintegy hatvan hektár üvegház-birodalom fűtésére már több mint húsz éve. 

A professzor a borsonlie.hu-n elmondta, nálunk több mint száz meleg vizű forrás ömlik a Dunába úgy, hogy hozzá sem nyúlunk. Magyarországon körülbelül háromezer lezárt meleg vizes lelőhely van, a zöme olyan cégek tulajdonában, amelyek a fosszilis energiák hasznosításában érdekeltek.

Most talán fordulat várható ebben a tarthatatlan szemléletben. Arra a kérdésre, hogy ha ennyire kézenfekvő a geotermikus energia és a hőforrások felhasználása, miért nem élnek vele, sokkal több helyen, a professzor elmondta, önző, szűk látókörű, rövid távú érdekek érvényesítéséről van szó. Bizonyos gazdasági, politikai érdekcsoportoknak ma nem áll érdekükben a geo?termikus energia, ezen belül a természetes meleg vizek hasznosítása. Ma még sokkal nagyobb anyagi hasznot jelent a földgáz és a kőolaj azoknak, akik abban érdekeltek.

Forrás: biovonal.hu