Nem kamu, a gyümölcs tényleg létezik. Ausztráliában és
Közép-Amerikában megvesznek érte.
Alig hittünk a szemünknek, amikor néhány napja a Facebookon
belebotlottunk a piros banánról szóló posztba. Mivel azt hittük, a jól ismert
banánnak legfeljebb két színe lehet - és a zöldnek se örülünk feltétlenül -
feltételeztük, a piros banán csak kamu.
Ám kiderült, hogy nem az. A piros változat (Red Dacca banán)
kisebb ugyan, mint a sárga vagy a zöld, cserébe sokkal finomabb. A gyümölcsnek
ugyanis nemcsak a külseje más egy kicsit, de a belseje is: krémesebb, halvány
rózsaszín és állítólag málna ízű. És épp ez az édes íz az oka annak, hogy
Ausztráliában és Közép-Amerika legtöbb országában, így Mexikóban is, ezt a
típust eszik a legtöbben.
A növény egyébként Costa Ricából származik, és csak trópusi
vidékeken marad meg. A nem mindennapi színét pedig karotintartalmának
köszönheti, ugyanannak a vegyületnek, ami a répát is narancssárgára festi.
Nagy hátránya viszont, hogy csak rövid ideig áll el: néhány
nap után egyszerűen erjedni kezd, ilyenkor pedig emberi fogyasztásra már
tökéletesen alkalmatlan. Nem szereti a hideget, így annak, aki ilyen banánt
vesz, figyelnie kell arra, hogy szobahőmérsékleten tárolja, a többi gyümölcstől
jó messze. A piros banánból ugyanis kis mennyiségű etiléngáz szabadul fel, ami
meggyorsítja a többi gyümölcs romlását is.
Forrás: hir24.hu
0 Megjegyzések