A jó vásárlásnak rengeteg trükkje van, és természetes, hogy
mindenkinek más válik be igazán. Miközben egy csomó dologra ügyelni kell a
bevásárló kocsi tologatásakor, arra már szinte se idő, se energia nem jut, hogy
úgy igazán szemügyre vedd magát az árut. Azonban, ha értő szemmel vizsgálgatsz,
a bosszankodás és a gyomorrontás valójában elkerülhető lenne!
Egészséges hozzávalókat a boltból?
A zöldségek és gyümölcsök kiválasztásánál az először nézd
meg a származási helyet, húsvásárláskor – ha lehetséges – hogy milyen
körülmények között nevelték az állatot. Azonban vásárlóként nem tudsz mást
tenni, mint hinni a kereskedőnek, aki nem feltétlenül mond igazat. Ráadásul
megannyi trükk van a már nem friss és tökéletes élelmiszerek eladására, így
éppen elég feladat megtanulni ezeket kiszűrni. Ettől függetlenül mindig
kérdezz, és ha teheted, fogd és szagold meg a terméket, mielőtt döntenél a
megvásárlásról.
Mire figyelj?
A lenti rövid összefoglaló csak a legalapvetőbb
információkat foglalja össze, amiket könnyedén bárki betarthat.
Hentesáru
Friss és egészséges
A sertéshús rózsaszín, a borjúhús fehéres; a marha-, bárány-
és vadhúsok színe sötétvörös. A friss hús szagtalan, és egyáltalán nem ereszti
a levét. Ha nincs húsdarálód, frissen darált húst vegyél, olyat, amit a szemed
láttára darál le a hentes – van, amelyik nem teszi meg, de hentesboltból akad
bőven.
Kerüld el…
Az édeskés szag, szürke szín, a húson látható bevérzések az
állat nem megfelelő tartására utalnak. A darált húsnak nem szabad kékes
fényűnek lennie, és kis száraz darabkákat tartalmaznia.
Szárnyasok
Friss és egészséges
A csirke-, pulyka-, liba- és kacsahús színe a halvány
rózsaszíntől a világosbarnáig terjedhet, a bőrük, a zsírjuk és a látható
csontjaik pedig világossárgák. Figyelj a szépen tisztított, sérülésektől mentes
bőrre, és végezz nyomáspróbát: ha az ujjad nem tudod mélyen belenyomni, a hús
sülés közben sem megy majd össze.
Kerüld el…
A szárnyasok esetében a véraláfutások jelzik, hogy nem jól
vágták le. Ha a mélyfagyasztott árunál jégkristályokat látsz, akkor ne vedd
meg, mert biztos, hogy már legalább egyszer kiolvadt és visszafagyasztották.
Halak
Friss és egészséges
A hal szeme tiszta, a kopoltyúja égővörös, a bőre metálosan
fénylik, és a pikkelyek erősen ülnek rajta és sérülésmentesek.
Kerüld el…
Nem szabad megvenni, ha sérült vagy nyomott felületű a hal
húsa, szürke a kopoltyú vagy mattak a pikkelyek. A tejes halszem és a barnás
véraláfutás arra utalhat, hogy a hal régi. A tejszínű, fénytelen halszeletek
sem frissek már. Ha a füstölt hal széle száraz, szürke foltos vagy nyálkás
bevonatú, végképp hagyd ott az árut!
Kenyér-, gabonafélék
Friss és egészséges
A teljes kiőrlésű kenyerek és tésztafélék, valamint a
hántolatlan rizs tartalmazz a legtöbb vitamint, ásványi és ballasztanyagot. A
csomagolt termékeknél mindig ellenőrizd az anyagösszetételt és a tartósságot.
Kerüld el…
Az előre csomagolt termékekről érdemes tudni, hogy a nem
vákuumos csomagolásúakban penészgombák képződhetnek! Emellett feltétlenül nézd
meg a szavatossági időt is, valamint azt, hogy nem kezdett-e el már a lejárati
idő előtt „zöldülni” a kenyér.
Gyümölcs, zöldség
Friss és egészséges
Csak az érett gyümölcsök tartalmazzák az értékes
vitaminokat, Fontos, hogy a gyümölcsnek intenzív színe, aromás illata és íze
legyen. A friss zöldség a felvágásnál lédús felületet ad. Fogyasztás előtt az
árut mosd meg folyó vízben. Figyelj oda arra is, melyik országból származik.
Kerüld el…
A nem friss áru körül megjelennek a muslincák. Ha a
gyümölcsök vagy a paradicsomok közül egy is penészesedik, ne válogass közülük.
A fonnyadt levelek vagy torzsa is állott árura utal.
Tej és tejtermékek
Friss és egészséges
Minél inkább feldolgozatlan a tej, annál több tápanyagot
tartalmaz, tehát lehetőleg pasztörizált árut vegyél, ami 5-6 napig tartható el.
Kerüld el…
A felfúvódott csomagolás vagy a kidomborodó joghurtos pohár
még nem jelenti egyértelműen azt, hogy a termék megromlott. Figyeld meg a
szavatossági időt, és az alapján vásárolj. A sajtoknál a penészréteg a romlás
jele, ezalól kivételek a nemes penészes sajtok. A vaj hosszabb tárolás után
sötétsárga színűvé válik, és avas szagot áraszt.
Felvágottak
Friss és egészséges
Az intenzív, természetes szín és a feszes bél a friss, de
nem feltétlenül minőségi termék ismérve. A legbiztonságosabb, ha megkérdezed az
eladótól, honnan származik a felvágott, milyen húsból készült, illetve hogyan
tárolták. A csomagolt árunál alaposan olvasd át az összetevők listáját.
Kerüld el…
Ha a bél ráncos vagy kiszáradt, illetve a
felvágottszeleteken nyálkás réteg képződik, akkor a termék romlott. A régi
szalámit a szürkés elszíneződésről, a dohos szagról és az avas ízről ismerheted
fel.
Fagyasztott áruk
Friss és egészséges
A natúr, fűszerektől mentes zöldségek, gyümölcsök és zöld
fűszerek tele vannak vitaminnal. A halak, húsok is kiváló minőségűek lehetnek,
ha rögtön fagyasztásra kerülnek. A csomagolásnak jégmentesnek és sértetlennek
kell lennie, a hűtőládának pedig legalább mínusz 18 fokon kell lehűlnie.
Kerüld el…
A nyitott tetejű hűtőládákból óvatosan válogass, mert az
eladók sokszor túlpakolják ezeket, figyelmen kívül hagyva a legfelső garantált
fagyasztási sávot. A felolvadt áru megromolhat, ezért mindig alulról válaszd ki
a terméket.
Forrás: noiportal.hu
0 Megjegyzések