Még a legtapasztaltabb háziasszonnyal is előfordul, hogy elsóz egy ételt, vagy odaégett egy rántást. De az utolsó pillanatban még az elrontott ételt is kilehet javítani, néhány ügyes praktikával.

A levesek íz hatása nagyban függ az összetevők frissességétől, így pl. télen hiába szeretnénk egy ízletes húslevest főzni, ha a répának semmi íze nincs. Ilyenkor érdemes bevetni a különböző húsleveskockákat, amelyek pillanatok alatt különleges ízt adnak a húslevesnek. Vigyázat a húsleveskockák sós ízt kölcsönöznek az ételnek, így ha előtte már megsóztuk a levest, kóstoljuk meg, nehogy túl sós legyen az étel.

A különböző leveseket, ha túl íztelenek a főzés után, ízesítsük tejföllel, tejszínnel, joghurttal, vagy krémsajttal. Ha az étel nem elég fűszeres, tegyünk bele egy kanál mustárt, némi paprikát, vagy cayana borsot, a bátrabbak pedig fűszerezhetik curryvel, vagy gyömbérrel az ételt.

Ha elsóztuk az ételt, legyen szó levesről, vagy főzelékről, tegyünk bele egy nyers krumplit kettévágva, amely magába szívja a só nagy részét. Ezután a krumplit vegyük ki és dobjuk ki, mert már nincs rá szükség. A zsemlemorzsa, a joghurt, és a tejföl is kiegyenlítheti a sós ételt. A különböző fűszernövények keverékével is nagyban javíthatunk az ételek állagán és íz világán, de a citromlé is pikáns ízt adhat pl. a gombapörköltnek, vagy a tejfölös csirkepaprikásnak.

A zsírt a levesek és mártások tetejéről is érdemes leszedni egy konyharuha segítségével, de a legegyszerűbb, ha van rá időnk, tegyük be a levest pár órára a hűtőszekrénybe, és amikor a zsír megdermed, egyszerűen kanalazzuk le a leves tetejéről.

A levesek és mártások gyorsabban sűrűsödnek be, ha fedő nélkül forraljuk őket, és az esetleges csomósodást egy turmixolással könnyedén eltüntethetjük. Ha a mártás összement, vegyük le a lábost a tűzről, és tegyük rövid időre hideg vízbe, vagy adjunk hozzá egy-két kanál hideg tejfölt.

Az odaégett étel, minden háziasszony rémálma, elég, ha egy 10 perce kimegyünk a konyhából és máris oda az egész vacsora. Ebben az esetben fontos hogy ne kezdjük el kevergetni az ételt, hiszen akkor a leégett részt is belekavarjuk az ételbe, inkább fogjunk egy másik edényt és öntsük át a lábos tartalmát, majd tegyünk bele néhány szem nyers burgonyát, amely magába szívja az égett szagot. 10 perc múlva dobjuk ki a burgonyát az ételből, majd javítsuk fel az ízeket, paradicsompürével, tejföllel, vagy mustárral.

A sütésnél is gyakran előfordulnak kisebb nagyobb hibák, elég, ha nem tartjuk be a receptben megadott arányokat, máris oda a finom sütemény. Ha a tészta túl ragacsos lett, sajnos már nem lehet helyrehozni, hiszen az arányok lettek lemérve, de ebben az esetben tegyük be a tésztát fél órára a hűtőszekrénybe, majd két enyhén lisztezett zsírpapír között nyújtsuk ki újra.

Forrás: nlcafe.hu