A levesek íz hatása nagyban függ az összetevők
frissességétől, így pl. télen hiába szeretnénk egy ízletes húslevest főzni, ha
a répának semmi íze nincs. Ilyenkor érdemes bevetni a különböző
húsleveskockákat, amelyek pillanatok alatt különleges ízt adnak a húslevesnek.
Vigyázat a húsleveskockák sós ízt kölcsönöznek az ételnek, így ha előtte már
megsóztuk a levest, kóstoljuk meg, nehogy túl sós legyen az étel.
A különböző leveseket, ha túl íztelenek a főzés után,
ízesítsük tejföllel, tejszínnel, joghurttal, vagy krémsajttal. Ha az étel nem
elég fűszeres, tegyünk bele egy kanál mustárt, némi paprikát, vagy cayana
borsot, a bátrabbak pedig fűszerezhetik curryvel, vagy gyömbérrel az ételt.
Ha elsóztuk az ételt, legyen szó levesről, vagy főzelékről,
tegyünk bele egy nyers krumplit kettévágva, amely magába szívja a só nagy
részét. Ezután a krumplit vegyük ki és dobjuk ki, mert már nincs rá szükség. A
zsemlemorzsa, a joghurt, és a tejföl is kiegyenlítheti a sós ételt. A különböző
fűszernövények keverékével is nagyban javíthatunk az ételek állagán és íz
világán, de a citromlé is pikáns ízt adhat pl. a gombapörköltnek, vagy a
tejfölös csirkepaprikásnak.
A zsírt a levesek és mártások tetejéről is érdemes leszedni
egy konyharuha segítségével, de a legegyszerűbb, ha van rá időnk, tegyük be a
levest pár órára a hűtőszekrénybe, és amikor a zsír megdermed, egyszerűen
kanalazzuk le a leves tetejéről.
A levesek és mártások gyorsabban sűrűsödnek be, ha fedő
nélkül forraljuk őket, és az esetleges csomósodást egy turmixolással könnyedén
eltüntethetjük. Ha a mártás összement, vegyük le a lábost a tűzről, és tegyük
rövid időre hideg vízbe, vagy adjunk hozzá egy-két kanál hideg tejfölt.
Az odaégett étel, minden háziasszony rémálma, elég, ha egy
10 perce kimegyünk a konyhából és máris oda az egész vacsora. Ebben az esetben
fontos hogy ne kezdjük el kevergetni az ételt, hiszen akkor a leégett részt is
belekavarjuk az ételbe, inkább fogjunk egy másik edényt és öntsük át a lábos
tartalmát, majd tegyünk bele néhány szem nyers burgonyát, amely magába szívja
az égett szagot. 10 perc múlva dobjuk ki a burgonyát az ételből, majd javítsuk
fel az ízeket, paradicsompürével, tejföllel, vagy mustárral.
A sütésnél is gyakran előfordulnak kisebb nagyobb hibák,
elég, ha nem tartjuk be a receptben megadott arányokat, máris oda a finom
sütemény. Ha a tészta túl ragacsos lett, sajnos már nem lehet helyrehozni,
hiszen az arányok lettek lemérve, de ebben az esetben tegyük be a tésztát fél
órára a hűtőszekrénybe, majd két enyhén lisztezett zsírpapír között nyújtsuk ki
újra.
Forrás: nlcafe.hu
0 Megjegyzések