Szerencsés a helyzetük az akvárium kedvelőinek, mert hazánk több településen jól ellátott akvárium és díszhalat árusító üzletek állnak rendelkezésünkre, ahol az akvárium felszerelésektől kezdve, a bele való növényeken, halakon keresztül a haleledelig minden beszerezhető.

Az akvárium számára a víz a legfontosabb feltétel, mégpedig az úgynevezett élő, tengeri vagy folyóvíz. Az akvárium aljára 2-3 cm vastagságban tiszta, mosott homokot teszünk. A növények ültetése előtt a homokot megnedvesítjük, és ebbe ültetjük a legalkalmasabb növényeket: a gyűrűs süllő-hínárt, a hínári békaszőlőt, a négylevelű vízilóherét, a súlymot stb. Néhány szép kaviccsal is díszíthetjük az akvárium alját, de ne vigyük túlzásba. Ha a növényt beleültettük, papírt teszünk a tetejére és ráöntjük lassan a legalább néhány napig áll vizet, később a papírt óvatosan kivesszük.

Az akvárium elhelyezésének a lakásban kettős feladata van. A lakás díszítése és a halak és növények életfeltételének biztosítása. Az akváriumban a víz hőmérséklete nem lehet alacsonyabb 18 foknál, és magasabb 25 foknál. Ezért nem állíthatjuk fűtőtest mellé.

A fény is egyik fontos feltétele az akvárium lakóinak. Legalkalmasabb az akváriumot félhomályos helyre, a szoba, belső falához helyezni vagy sötét sarokba. Ebben az esetben villanyvilágítással látjuk el. Igen szép a színes körtékkel való megvilágítás. A szekrények közé is állíthatjuk vagy közvetlenül a szekrénybe épített polcra, úgy, hogy csak egyik felét érje a világosság és villanyvilágítást szereljünk mellé.

Milyen halfajtákat tegyünk az akváriumba?

A hazai halak közül a legalkalmasabbak: a compó, a vágó csík, a réti csík, kövi csík, tarka géb, fürge cselle, a piros szemű kele.

Idegen halak közül igen kedvelt akváriumhal az 5-6 cm hosszú tüskés pikó, a fátyol-hal, a kardhal. Kényesebbek a neonhalak. A pávaszemek igen mutatósak.

Az akvárium lakóit gondosan kell megválasztani. A halak világában mindennapos dolog, hogy az erősebbek elnyelik a gyengébbeket. Ezért vigyázni kell, nem lehet egy akváriumban mindenfajta hal, amelyik tetszik. Sokszor itt is kevesebb többet jelent, ezért ne tegyünk sok halat az akváriumba. Ha sok a hal, kevés nekik az oxigén és könnyen megfulladnak.

A halak etetéséhez élő és szárított eleséget az akvarisztika üzletekben lehet kapni. Kedvelt élő halételek a daphnia, a csővágó-féreg, a televényféreg, szökdelő kandics, szúnyoglárva, földi giliszta stb

Forrás: szepzold.hu