Az orvosok és a kutatók jelenleg nem tudják pontosan, mi váltja ki a sclerosis multiplexet előidéző autoimmun folyamatot, ám úgy tűnik, hogy az arra érzékeny betegekben egy kiváltó tényező szükséges a folyamat elindításához.

A központi idegrendszerben több millió idegsejt található, amelyek elektromos jeleket küldenek az agyból és az agyba. Ezek a jelek a sejt huzalszerű nyúlványain (axonok) vagy idegrostokon keresztül terjednek. A myelinhüvely egy olyan zsírban gazdag anyag, amely bevonja és védi ezeket a rostokat, hasonlóan az elektromos huzalok körül található szigeteléshez.

A sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél az immunrendszer tévedésből elpusztítja a myelinhüvelyt létrehozó sejteket. A folyamat során kialakuló gyulladás eredményeként a myelinhüvely megduzzad és leválik az idegrostokról. A levált myelin idővel elpusztul, helyét megkeményedett (sclerotisáló), foltokban kialakuló hegszövet veszi át a rostokon. Amikor az ideg impulzusok elérik a károsodott területet, az impulzusok nem tudnak továbbterjedni, így az információ elakad. Végeredményként a folyamat az idegek elpusztulásához vezet, amely az SM-mel együtt járó tartós károsodásnak az alapja.

Genetikai tényezők bizonyos embereket érzékenyebbé tesznek a sclerosis multiplex iránt. A genetikai érzékenység azonban csak része a betegség kialakulásának. Számos kutató szerint a betegség egy a myelin fehérjéhez hasonló fehérjéhez kapcsolható, amit egy vírus juttathat be a szervezetbe. A folyamat eredményeként az immunrendszer fokozottan reagál a myelin fehérjékre, és emiatt nagyobb valószínűséggel alakul ki sclerosis multiplex az erre érzékeny betegekben.

A betegség fellángolását (exacerbatio) vírusfertőzés, például egy megfázás, influenza, forró fürdő, szaunázás, továbbá az immunrendszer - a terhesség első 6 hónapjában bekövetkező - változásai is előidézhetik.

Mi vezethet az SM kialakulásához?

Örökletesség. A sclerosis multiplex gyakoribb az észak-európai származású betegekben. Van továbbá a betegségnek egy genetikai komponense is, bár a sclerosis multiplexes betegek gyerekeinél csak az esetek 5 százalékában alakul ki SM. A kutatók feltételezik, hogy a sclerosis multiplex kialakulása iránti érzékenység öröklött, de a betegség csak akkor jelenik meg, ha a környezeti kockázati tényezők is jelen vannak.

Környezeti tényezők. A környezeti tényezőknek hatása lehet a sclerosis multiplex kialakulására. Több vírus és baktérium állhat az SM hátterében. Leggyakrabban az Epstein-Barr vírust, a mononucleosis infectiosa kialakulásáért is felelős vírust hozzák összefüggésbe vele. Egyes vizsgálatok felvetették, hogy egy bizonyos kritikus időszakban kialakuló fertőzés állhat az akár egy évtizeddel később kialakuló SM hátterében.

Forrás: webbeteg.hu