Hogyan alakítsuk ki a megfelelő helyet, és mi a titka, hogy finomakat süthessünk benne? Tanácsok a grillező kiválasztásától a tűz eloltásáig a hosszú hétvége előtt.
Épített vagy összeszerelt, lávaköves vagy párolós legyen? Összegyűjtöttük a kerti grillek legfontosabb tulajdonságait, a sütés módjait és eszközeit, illetve néhány biztonsági jó tanácsot.
1. A kerti grillező helyének kialakításánál vegyük figyelembe, hogy a tűz körül kényelmesen férjen el az egész család, közel legyen a konyha. Fontos szempont, hogy kösse össze a konyhát és a grillezőt egy könnyen járható út, és nem árt, ha a közelben kerti csap, esetleg elektromos áram is elérhető.
2. Válasszuk ki a számunkra ideális grillező-berendezést.
A faszenes grillsütő a legelterjedtebb megoldás, 3000 Ft-tól kapható. Érdemes olyat választani, ahol a rostély magassága állítható, így mi döntjük el, hogy az egyes húsokat milyen magasan grillezünk. Hátrányaként sokan azt mondják el, hogy viszonylag hosszadalmas rajta a sütés. Van hordozható változata piknikezéshez vagy gömb „kupolájú”, amiben gyorsabban megpuhul az étel.
A lávaköves grill gyorsabban süt, mivel 10 perc alatt felhevíthetők a lávakövek, ezután pedig egyenletesen adják le a hőt. Működéséhez viszont gázpalackra van szükségünk. Előnyeként tartják számon, hogy tiszta, gyors, használata egyszerű.
A kerti grillek készülhetnek betonból, téglából, műkőből, viszont a tűzteret mindig tűzálló anyag (pl. samott tégla) borítsa. Tüzelőanyaguk általában faszén. Az egyszerűbb kivitelűeknél a rács fedetlen, a drágábbaknak kürtőjük is van.
3. Begyújtáshoz ne használjunk benzint vagy spirituszt, sőt bánjunk csínján a begyújtó folyadékkal is, mert ezek kellemetlen ízhatást okozhatnak. A tüzet inkább fújtatóval vagy kézi ventilátorral (esetleg hajszárítóval) élesztgessük.
4. Faszenes grillezőnél előbb várjuk meg, hogy a faszén lángja kialudjon, és amikor már csak fehéren izzik, akkor tegyük a grillezendő ételeket a rostélyra. Így nem ég oda és kormos sem lesz vacsoránk.
5. Pácoljuk be a grillezni szánt húst, halat, zöldségeket, így azok fűszeresebbek, puhábbak és szaftosabbak maradnak.
Hogyan süssük a húst, hogy ne száradjon ki, és mit mennyi ideig grillezzünk?
Forrás: nlcafe.hu
0 Megjegyzések