Mondani sem kell, a hal és a saláta párosítása nyerő
találkozás mind az íz, mind az egészség szempontjából. Felmerül a kérdés: ha
hal, miért pont harcsa? A harcsa fehér, különleges húsával, szálkamentességével
igazán remek választás. A minőség persze nem olcsó, az afrikai harcsa kilója
1200-1300 forintért kapható, a balatoni drágább (1800/kg), ezzel a fajta a
halak között felső közép árkategóriába tartozik.
Visszatérve a
belsőre, a harcsa könnyen süthető, főzhető és párolható, húsa remekül megőrzi
állagát. Ha roston készítjük, elég egy nagyon kevés vajat, oliva-, vagy
napraforgó olajat használnunk. Fűszerezés után a filé mindkét oldalát enyhén
belisztezve (ettől kellemes ízű pörzsanyagot kap a hús) forró olajban
aranysárgára sütjük.
Rátérve a köretre, a fitneszsalátának az az előnye, hogy
tetszés szerint készíthető. Jég-, vagy fejes saláta, paprika, paradicsom,
uborka, retek – ízlésünktől és a piaci kínálattól függően állíthatjuk össze.
Nyugodtan szabadjára engedhetjük fantáziánkat, a zöldségesnél kapható szinte
bármelyik primőr zöldsaláta felhasználható
. Az összekevert salátát ecetolajos, vagy joghurtos
dresszinggel ízesíthetjük. Tipp: egy kevés friss, reszelt fokhagymával
ízletesebbé, és pikánsabbá varázsolhatjuk salátánkat.
Görcsoldó, nyákoldó hatása is ismert
még. Ajánlott még az enyhe idegi problémákra is.
A virágos hajtásvégek egy százalék illóolajat tartalmaznak,
amit parfümök készítésére is felhasználnak, de akár tinktúrát is készítenek
belőle.
Forrás: hajraegeszseg.hu
0 Megjegyzések