Új sorozatunkban minden héten egy egészséges és ízletes ételt ajánlunk olvasóinknak. Virtuális étlapunk első fogása: harcsafilé roston fitneszsalátával.

Mondani sem kell, a hal és a saláta párosítása nyerő találkozás mind az íz, mind az egészség szempontjából. Felmerül a kérdés: ha hal, miért pont harcsa? A harcsa fehér, különleges húsával, szálkamentességével igazán remek választás. A minőség persze nem olcsó, az afrikai harcsa kilója 1200-1300 forintért kapható, a balatoni drágább (1800/kg), ezzel a fajta a halak között felső közép árkategóriába tartozik.

Visszatérve a belsőre, a harcsa könnyen süthető, főzhető és párolható, húsa remekül megőrzi állagát. Ha roston készítjük, elég egy nagyon kevés vajat, oliva-, vagy napraforgó olajat használnunk. Fűszerezés után a filé mindkét oldalát enyhén belisztezve (ettől kellemes ízű pörzsanyagot kap a hús) forró olajban aranysárgára sütjük.

Rátérve a köretre, a fitneszsalátának az az előnye, hogy tetszés szerint készíthető. Jég-, vagy fejes saláta, paprika, paradicsom, uborka, retek – ízlésünktől és a piaci kínálattól függően állíthatjuk össze. Nyugodtan szabadjára engedhetjük fantáziánkat, a zöldségesnél kapható szinte bármelyik primőr zöldsaláta felhasználható

. Az összekevert salátát ecetolajos, vagy joghurtos dresszinggel ízesíthetjük. Tipp: egy kevés friss, reszelt fokhagymával ízletesebbé, és pikánsabbá varázsolhatjuk salátánkat.
Görcsoldó, nyákoldó hatása is ismert még. Ajánlott még az enyhe idegi problémákra is.


A virágos hajtásvégek egy százalék illóolajat tartalmaznak, amit parfümök készítésére is felhasználnak, de akár tinktúrát is készítenek belőle.

Forrás: hajraegeszseg.hu