Az alkoholfogyasztás a világ minden pontján különleges figyelmet igényel - akár vallási, akár életmódbeli, akár társadalmi okok miatt. Hazánkban borúlátó adatok szerint a lakosság 10 százaléka alkoholfüggő.

Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról
A magyar lakosság 10 százaléka  bizonyíthatóan alkoholfüggő!

Óvatosan kell bánni az alkoholfogyasztással mindennapjaink során is, különösen, ha gyógyszert szedünk. Az etil-alkohol, amely az alkoholos italok alkoholtartalmát alkotja, felszívódási és anyagcserét módosító tulajdonságain keresztül majdnem az összes gyógyszer hatását befolyásolni képes. Arról nem is beszélve, hogy a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók esetében számos gyógyszer adása eleve nem javasolt, sok esetben egyenesen életveszélyes a krónikus alkoholizmus miatt.

Az alkohol legnagyobb mennyiségben a vékonybél kezdeti szakaszából szívódik fel, de kis mennyiség a szájüreg, nyelőcső, gyomor és vastagbél nyálkahártyáján keresztül is bekerül a véráramba. A vérben lévő alkohol 2-10 százaléka változatlan formában távozik a tüdőből a kilélegzett levegővel, a vizelettel és az izzadsággal.

Minél magasabb a véralkoholszint, annál nagyobb arányú az említett helyekről való kiürülés. Az alkohol nagy részét viszont a máj hatástalanítja, egy vagy két útvonalon keresztül.

Az alkohol kiürülésének döntő mozzanata, hogy a májsejtek az alkohol-dehidrogenáz enzim segítségével acetaldehiddé bontják, amely azonnal tovább alakul ecetsavvá. Nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása esetén egy másik útvonal is aktiválódik: ekkor lép működésbe a kistermetű alkoholégetési rendszer, mely segít az alkohol lebontásában.

Az alkohol lebontásában fontos szerepet betöltő enzimek

Az alkoholfogyasztás egészségügyi hatásai
A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösség életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben...

A gyógyszerek lebomlásával kapcsolatos kulcsfontosságú enzimcsalád az citokróm-P-450 enzimcsalád, mely több száz különböző enzimből áll, és többszázezerféle kémiai anyag lebontására képes, többek közt a mikroszómális oxidációs rendszer tagjaként az etil-alkohol lebontásában is részt vesz. Számos gyógyszer felszívódásában is a citokróm-P-450 enzimcsalád játszik főszerepet.

Az alkohol-gyógyszer interakciók kialakulásának egy része az enzimindukció jelenségén alapul. 200-nál is több olyan vegyületet ismerünk, amely a citokróm-P-450 rendszer teljesítményét növeli. Ezek közé tartozik az etil-alkohol is. Könnyű belátni, hogy nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása az enzimeket indukálja, azaz egységnyi idő alatt nagyobb munkára képesek.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ugyanazon mennyiségű gyógyszer rövidebb idő alatt bomlik le, tehát a terápia hatásosságához szükséges vérkoncentráció vagy ki sem alakul, vagy a szükségesnél rövidebb ideig áll fenn. Így a gyógyszer hatása nem érvényesülhet.

Az alkohol tehát befolyásolja azon készítmények hatását, melyek a citokróm-P-450 enzimrendszer útján bomlanak le. Gyakorlatilag minden betegségcsoport gyógyszerei közt találunk olyat, amely ezen az úton inaktiválódik és lebomlik. Minden esetben olvassuk el a gyógyszeres dobozban található betegtájékoztatót: ahol szükséges, fel vannak tüntetve az alkoholfogyasztásra vonatkozó tanácsok.

Az alkohol élettani hatásai

Az alkohol jelentős központi idegrendszert tompító hatással is bír, hasonlóan az általános érzéstelenítőkhöz és a nyugtató-altatószerekhez. Egyes hatások kifejlődése az említett gyógyszercsoportokéhoz hasonló mechanizmussal történik, így érthető, hogy ezen szerek alkalmazása mellett alkoholt fogyasztani tilos, mivel a hatások összegződnek és életveszélyes állapot alakulhat ki. Ugyanakkor az etanol és az egyéb központi idegrendszeri depresszánsok között kereszttolerancia figyelhető meg.

 Toxikus alkoholmennyiség
A máj toxikus alkoholmennyiségének határa egyénenként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy férfiaknál 40 g/nap, nőknél viszont 20 g/nap mennyiségű alkohol tartós fogyasztása is májkárosodáshoz vezet.

Köztudott, hogy az alkoholfüggő szenvedélybetegek esetében az idő múlásával, az italozás folytatásával ugyanannak az állapotnak a kifejlődéséhez egyre nagyobb adag etil-alkoholra van szükség. Ez igaz az altató, szorongáscsökkentő, nyugtató hatású gyógyszerek csoportjára is: például egy általános altatást igénylő beavatkozás esetében, rendszeresen alkoholt fogyasztó személyeknél nagyobb adag altatószerre van szükség a megfelelő hatás kifejlődéséhez.

Az etanol még kis mennyiségű, alkalomszerű fogyasztása is heveny befolyást gyakorol a szív- és keringési rendszerre, a légzőműködésre, a kiválasztó rendszerre, így az ezen szervrendszerek betegségeire alkalmazott, jól beállított terápiák az alkohol hatására könnyen felborulhatnak, s hirtelen állapotromlás következhet be.


Az alkoholos italokat nagy mennyiségben fogyasztók egészsége hosszú távon súlyosan károsodik, befolyásolva a gyógyszerhatásokat. Például krónikus alkoholproblémával küzdők az átlagosnál nagyobb vérzéshajlammal bírnak, így esetükben a véralvadásgátló kezelés fokozott kockázatot jelent.

Forrás: webbeteg.hu