A gáz, a puffadás és a böfögés, mind normális állapot. A bélgázok a gyomorban és bélrendszerben képződnek, amikor a szervezet megpróbálja az élelmiszert energiává alakítani.

A gáz és a böfögés kínos lehet, míg a haspuffadás kényelmetlen. Bár sokan úgy vélik, túl sok bélgázt termelnek, ilyen csak ritkán fordul elő. Ha változtat azokon az étkezési szokásain, azzal csökkentheti a gázok által okozott kellemetlenségeket.

 A haspuffadásról bővebben
A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés.

A böfögés a gyomorból, vagy a nyelőcsőből a szájon át önkéntelenül vagy kényszerűen áramló, néha zajjal kísért levegő. Az étkezések utáni 3-4 alkalommal történő böfögés normális, amit leginkább az evés közben lenyelt levegő okoz.

A böfögés egyéb okai ideges szokás, vagy más egészségügyi állapot, mint például a fekély vagy epehólyag probléma lehetnek. Egyes kultúrákban az étkezés utáni  hangos böfögés az étel elismerésének jele.

Minden ember bocsát ki gázokat, vannak, akik többet, míg mások kevesebbet. Teljesen normális naponta 6-20 alkalommal szellenteni. Bár ez zavarba hozhatja, a túlzott bélgáztermelést, általában nem súlyos egészségügyi probléma okozza.

A puffadás és bélgázosodás leggyakoribb okai

Az irritábilis bél szindróma és tünetei
Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.

Lenyelt levegő – A lenyelt levegő, ha nem böfögik fel, áthalad az emésztőrendszeren és a végbélnyíláson át távozik. A túlzott levegőnyelés csuklást okozhat.

Ételek és italok – A különböző ételek és italok mindenkinél más mennyiségű gázosodást okoznak.
Székrekedés – Ez általában haspuffadást okoz, de nem növeli a bélgáztermelést.

Gyógyszerek és táplálék-kiegészítők – A gyógyszerek és a különböző táplálék-kiegészítők, mellékhatásként mind okozhatnak felfúvódást és fokozott bélgáz termelést.

Olyan egészségügyi problémák, mint a bélelzáródás vagy Crohn – betegség.

Hormonszint változás - Nők esetében gyakori, hogy a menstruációt megelőzően puffadnak, mivel a testük visszatartja a folyadékot.

 Probiotikumok
Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumok, gombákat, melyek szájon keresztül bejutva, élve elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva (colonisatio) a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be. Másként megfogalmazva olyan élő microbialis táplálék-kiegészítők, melyek a bélflóra egyensúlyának pozitív irányú megváltoztatásával a szervezet állapotát javítják. Probiotikumokról részletesen>>
A dyspepsia egy orvosi kifejezés, melyet a homályos teltségérzetre, vagy a gyomor felső részén és a mellkasban, étkezés után érzett égő érzésre használnak.

Ezzel egyidőben egyéb tünetek is jelentkezhetnek, mint a böfögés, morajló has, rossz étvágy és megváltozott székelési szokások.

Időnként előfordulhat, hogy a szívroham tüneteit a beteg elbagatellizálja, mondván, hogy az csak egy kis gáz vagy emésztési zavar. Javasoljuk, nézze át a tünetellenőrzőnket, hogy tudja, mikor kell orvoshoz fordulnia!
al legyen.



Ha pedig edzés után lehetőségünk van ellazulni meleg vízben vagy szaunában, adjuk át ott magunkat az idétlennek tűnő úszásmódok után az időtlenségnek.

Forrás: webbeteg.hu