A labdarúgó NB I 27. fordulójának vasárnapi játéknapján a második helyen álló Videoton a címvédő Debrecen vendégeként lépett pályára. Bár a vendégek Torghelle Sándor révén vezetéshez jutottak, a kihagyott ziccerek mérkőzésén a hazaiak két góllal tudtak válaszolni. A debreceni győzelem azt is jelenti, hogy a Győri ETO bajnok lehet, ha legyőzi odahaza a Ferencvárost a forduló záró mérkőzésén.

NB I, 27. FORDULÓ
DVSC-Teva–Videoton 2–1 (Bódi 39., Kulcsár T. 57., ill. Torghelle 29.)


Négy fordulóval a vége előtt hét ponttal vezetett a Győri ETO a második Videoton előtt, így a fehérváriak azzal a tudattal utaztak el a címvédő Debrecen otthonába, hogy mindenképpen győzniük kell, ha életben akarják tartani bajnoki álmaikat. A hazaiak sem adták fel a reményt, hogy a dobogón végezzenek, így aztán a mérkőzés előtt mindkét fél nyíltan azt hangoztatta, hogy győzelemre tör.
A két mester igyekezett meglepni az ellenfelet kezdőcsapata összeállításakor, a hazaiaknál a középpályán Spitzmüller István és Ferenczi János is helyet kapott, Adamo Colulibaly éktársa pedig Pölöskey Péter lett, míg a másik oldalon Tomás Tujvelt, Juhász Rolandot és Paraibát sem várták a pályára kifutó 11-be a szakértők. 


Torghelle Sándor ugyan vezetést szerzett, csapata, a Videoton mégis kikapott Debrecenben (Fotó: Mirkó István – archív)

A stadion fölött szürke fellegek gyülekeztek a mérkőzés előtt, narancssárga riasztást adott ki a térségre az Országos Meteorológiai Szolgálat – szerencsére nem sokat kell már várni arra, hogy ne okozzon hatalmas gondot a nézőseregnek Debrecenben egy kora nyári zápor. A nagy kérdés már csak az, hogy milyen gárda avatja majd a csodastadiont?

No de ez még a jövő kérdése, maradjunk a jelennél, az Oláh Gábor utcában, ahol a mérkőzés első helyzetét Ferenczi hagyta ki, aki hat méterről a kapu előtt álló Álvaro Bráchit rezgette meg lövésével, nem a hálót, majd Torghelle Sándort hagyta üresen Mészáros Norbert, de olvasóink kedvence a léc fölé fejelt. Jó közepes tempóban kezdődött a mérkőzés, az ötezer néző sem csak csendben üldögélt, folyamatosan ugrált a helyi B-közép – olyan magasra viszont egyikük sem rugózott, mint a 20. percben Tujvel, amidőn kipaskolta a jobb felső elől Ferenczi szabadrúgását.


A hazai kapuvédőt, Verpecz Istvánt is tesztelték néhány könnyedebb, de légi utat azért igénylő lövéssel, a legaktívabb hazai viszont Ferenczi volt, aki a 25. percben már harmadik gólját szerezhette volna, de a tizenhatosról eltévesztette a bal sarkot.
Kovács István is kihagyta a maga ziccerét a29. percben, szerencséjére azonban a kapus által kiütött labda Torghelle Sándort találta meg, ő pedig közelről az üres kapuba passzolt.0–1!
Nem állt a helyzet magaslatán ennél a találatnál a hazai védelem, Torghellére egy hátvéd sem jutott, miközben a kapus felé hárman is rohantak, és pár percre rá is teljesen üresen találta magát az ötös előtt Paraiba, de Verpecz eszén ő sem tudott túljárni. A másik oldalon Juhász sem remekelt, amikor teljesen fölöslegesen lökte az ötös oldalánál Coulibalyt, aki élt a lehetőséggel és nagyot esett – Juhász viszont megúszta az esetet egy sárgával, szó szerint, mert Ferenczi 11-esét Tomás Tujvel megfogta a bal sarok előtt!
Pár percre rá azonban mégiscsak egyenlített a DVSC, a Pölöskey által lefejelt labdát Bódi Ádám három védő között vágta a bal alsóba:1–1!
Alaposan felpörgött a mérkőzés az első félidő végére, Torghelle azonban elpuskázta újabb helyzetét, majd Gyurcsó lőtt keresztbe a kapu előtt, végül Ferenczi egyedül vihette a kapusra a labdát, de csúnyán megbukott labdavezetésből.

A szünetben Pölöskeyt Kulcsár Tamás váltotta, a vendégeknél még az első félidőben beállt Marco Caneira a lesérült Paulo Vinícius helyére. Nagy helyzettel, kapufával indult a második játékrész, Kovács lövése Mészároson megpattanva került a bal oldali kapufára, a másik oldalon pedig előbb Kulcsár, majd Czvitkovics Péter döntött rosszul ziccerben.  
Az 57. percben már nem volt mese: az első igazán komoly Vidi-védelmi hibát Kulcsár Tamás góllal büntette, aki még a kapust is kicselezte, mielőtt a hálóba lőtt: 2–1.
José Gomes a gólra Arturo Álvarez beküldésével reagált, mégis a Debrecen tehetett volna hatalmas lépést a győzelem felé, de Máté Péter közeli lövését kivágták a gólvonalról. A hajrá felé közeledve Kovácsot Szekeres Adrián váltotta, ez pedig azt jelentette, hogy Juhász lett Torghelle csatártársa (Kondás Elemér pedig a lesérült Korhut Mihály helyére a jóval magasabb Szűcs Istvánt küldte be, majd Ibrahima Sidibét is a pályára vezényelte).
A végén több, góllal kecsegtető kontratámadást is elrontottak a hajdúságiak, de ez is belefért számukra, mert a hajrában már a Vidi sem villogott. Vereségével a Videoton feladta a magas labdát a Győrnek, az ETO harminc év után lehet újra bajnok, a Debrecen pedig ezzel a három ponttal belátható távolságra került a dobogótól. Igaz, ennek eléréséhez óriási szerencsére lenne még szükségük – de az európai szerepléshez a Magyar Kupa révén is hozzájuthatnak még.
Forrás: nemzetisport.hu