A terhességi tanácsadók általában azt szokták javasolni,
hogy a várandós nők ne fogyasszanak halat mert magas a higanytartalmuk és az
rossz hatással lehet a baba agyának fejlődésére. Sok kutatás szerint a túlzott
halfogyasztás lehet az egyik oka a hiperaktivitásnak.
A Brigham and Women’s Hospital, és a Harvard School of
Public Health kutatóinak közös tanulmánya, amit New Bedford térségében
végeztek, talán útmutatót kínál a babát várók számára. Ugyan megerősítették,
hogy azon nők, akiknél magas higanyszintet mértek, gyakran adtak életet olyan
gyermekeknek, akiknél később hiperaktivitás alakult ki, de azt is
megállapították, hogy a sok halat fogyasztó nők gyermekei sokkal ritkábban
voltak idegesek, zaklatottak vagy impulzívak.
A 604 gyermek részvételével zajlott felmérés eredménye
elsőre ellentmondásosnak tűnik, hiszen pont a halakból jut a legtöbb higany a
szervezetünkbe. De mint azt a kutatást vezető Dr. Susan Korrick elmondta: “a
halfogyasztás nem feltétlenül függ össze a higanytartalommal, hiszen nagy
mennyiségben fogyaszthatunk el olyan halat, aminek alacsony a higanytartalma”.
New Bedford tengerparti városában a nők lényegesen több
halat fogyasztanak, mint az átlag amerikaiak. A felmérésben szereplő édesanyák
hetente átlagosan négy alkalommal esznek halat, és a kutatók megállapították,
hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja a terhesség alatt legalább heti
két alkalommal evett minimum 18 deka halhúst, 60%-kal kisebb eséllyel fejlődött
ki hiperaktivitás jellegű mentális betegség.
Az olyan halak, mint a lazac, tonhal és a szardínia Omega-3
zsírsavakban gazdagok, ezek pedig nagyon fontosak a kognitív funkciók
szempontjából. Minden halban sok a D és a B-12 vitamin, valamint a jód, amiknek
nagy szerepük van az agy fejlődésében.
Noha általában arra figyelmeztetik a nőket, a terhesség
alatt maximum heti két lakalommal egyenek halat, a kutatók azt javasolják,
egyenek többet, de csak alacsony higanytartalmú halból, mint amilyen a lazac, a
konzerv tonhal és a tőkehal, vagy fogyasszanak garnélarákot. Ami fontos, hogy
kerüljék a magas higanytartalmú halakat, mint amilyen a kardhal, a cápa, a
cserepeshal vagy a makréla.
Forrás: eletmod.hu
0 Megjegyzések